Humboldt-pingvinek – A Nyíregyházi Állatpark új lakói egyre bátrabbak területükön
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Napról-napra egyre bátrabban mozognak a Nyíregyházi Állatpark új jövevényei. Az új Humboldt- pingvin kolóniát már láthatják a látogatók, ők lettek a jövő tavasszal nyíló Jégkorszak Interaktív Állatbemutató első lakói.

Augusztus elején érkeztek meg az első lakók a Nyíregyházi Állatpark Jégkorszak Interaktív Állatbemutatójába. Noha a különleges létesítmény csak jövő tavasszal nyílik, az új Humboldt- pingvin kolóniát már láthatják a látogatók.

– Alapvetően mostmár a látogatóink is elcsíphetik, hogy etetik őket a gondozóink. A jelenlegi kolónia Svédországból és Németországból, állatkertekből érkezett, de folyamatosan gyarapodni fog az állomány, hiszen Szlovákiából és Németországból is fog jönni csapat. Összesen 17 tagot fog számolni a Humboldt-pingvin kolónia. Amit látunk a frakkos madarakon, hogy a bizalmi kötelék napról-napra erősödik gondozó és állat között. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen óriási lesz az érdeklődés a pingvinek iránt, talán még jobban érdeklődnek irántuk az ide érkező vendégek, mint a fókák iránt. Hatalmas étvággyal rendelkező madarak, naponta 2,5-3 kilogrammnyi tengeri hallal táplálkoznak, hering és kapelin a kedvenc eledelük – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A frakkos madarak napról-napra egyre bátrabban mozognak a területükön, ahol a vendégek a víz alatt is megcsodálhatják őket. Az igazán szerencsés látogatók pedig azt is megtekinthetik, hogyan csemegéznek kedvenc eledelükből, amely heringből és kapelinből áll.

– Ahol most állunk, az a Jégkorszak Interaktív Állatbemutató, amely jövő tavasszal nyitja meg kapuit, amely a Modern Városok Program keretében épül, és a legnagyobb vidéki állatkerti beruházás, hatalmas falat ez nekünk. A szerencsés vendégeink pedig már most az első lakókat megtekinthetik, hiszen egy olyan pingvinfajt mutatunk be, akik mediterrán égöviek, tehát nem szükséges számukra sarkvidéki klímát biztosítani. Alapvetően a Humboldt-pingvinek Chile és Peru környékén élnek, ezért bírják az itteni időjárási viszonyokat, és szemmel láthatóan nagyon jól érzik magukat – tette hozzá a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Ahogy Révészné Petró Zsuzsa is elmondta, a frakkos madarak egyre bátrabbak, a Nyíregyházi Állatpark látogatóinak pedig azonnal a kedvenceik lettek. A jelenlegi állomány Svédországból, Németországból és egy szlovák állatkertből érkezett, az Európai Fajmegőrzési Program keretében.