Vörös kód – Évek óta nem követelt emberáldozatot a hideg Nyíregyházán

Fagyosan indult a szerda reggel is, -8, -9 fokot mutatott a hőmérő higanyszála Nyíregyházán. A rendkívüli hideg időben a Periféria Egyesület és az Oltalom Szeretetszolgálat biztosítja a fedél nélküliek ellátását városunkban. Az egyesület diszpécserszolgálata a nap 24 órájában elérhető, így aki bajba jutott hajléktalant lát az utcákon, bármikor hívhatja őket. A szeretetszolgálat meleg étellel, fűtött épületben várja a segítségre szorulókat.

A tavaly év végi enyhe időjárás után január második hetére visszatért az igazi tél Nyíregyházára is. Szerdán igazán fagyos volt a reggel, -8, -9 fokot mérhettünk a városban 7 óra körül.

Éjszakai fagy

Örökösföldön a legtöbb autó a szabad ég alatt tölti az éjszakát, többen szélvédő takaróval védik a járműveket az éjszakai fagytól, sok autósnak viszont marad a jégoldó és a koránkelés.

Jóval korábban kell kelni, mert melegíteni kell az autót, egy olyan húsz percet rá kell szánni reggelenként” – mondta Nagy Katalin, miközben jégoldót fújt az autójára.

Vigyázzunk a kutyákra

A kutyásoknak viszont télen, nyáron, a hidegben és a melegben egyaránt le kell hozni a lakásból a kis kedvenceket. Ebben a fagyos időben plusz figyelmet kell az állatokra is fordítani.

Az enyém már egy idős kutyus, ő lakásban él, a lakásban élő kutyusok máshogy növesztik a szőrüket, mint az udvari keverék kutyák, ő egy westie nemesített kutyus. Ugyanúgy meg tudnak fázni, kell a hátára a kabát, hogy tüdőgyulladást ne kapjon” – mesélte Almási Lajos kutyasétáltatás közben.

Nehezebb a munkavégzés

A Bujtosi-tó is elkezdett befagyni, a fagyos időben pedig üres maradt a rekortánpálya, elvétve sétáltak néhányan a reggeli órákban. Mellette, a Belső körúton a városüzemeltetési társaság dolgozói a mínuszok ellenére is gyűjtötték a gallyakat. Úgy nyilatkoztak, a hidegben és a szélben nehezen haladnak a munkával, meleg itallal próbálják elviselni ezt az időjárást.

Kapunk a cégtől teát, cukrot, citrompótlót és akkor megfőzzük bent a melegedőben és akkor utána megisszuk, egy kicsit melegedünk, utána megint kijövünk” – mesélte Csicsák Béla munka közben.

Vörös kód

A hideg időjárás miatt hétfő este nyolc órakor életbe lépett a vörös kód, ami azt jelenti, hogy a szociális intézmények kötelesek befogadni a hajléktalan vagy bajba jutott embereket. A Belügyminisztérium két esetben adja ki ezt a jelzést, télen akkor, ha -10 Celsius-fok vagy annál alacsonyabb a hőmérséklet, nyáron pedig akkor, ha a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok fölötti. A napok óta tapasztalható hideg időben akár néhány órát is veszélyes lehet az utcán tölteni. Azok számára, akik mégsem akarnak valamelyik intézménybe bemenni, a Periféria Egyesület krízisautót működtet, őket az utcán látják el élelmiszerrel, gyógyszerrel vagy takaróval.

Mindenkinek segítenek

Az Oltalom Szeretetszolgálat meleg étellel, fűtött épületben várja a segítségre szorulókat.

A téli időszakban mindig úgy készülünk a hideg időre, hogy a kapacitásainkat úgy tervezzük, hogy a lehető legjobb elhelyezést tudjuk biztosítani. Az éjjeli menedékhelyünk 100 férőhelyes, de ágyakkal, takarókkal, matracokkal mindig úgy készülünk, hogy ha kell, akár 130–150 főt is el tudjunk látni, mert senki nem maradhat az utcán. Ugyanez a helyzet a többi intézményünknél, a nappali melegedőnél vagy népkonyhánál. Ahogy mondani szoktuk, fölfelé nyitott, tehát senkit nem kell, hogy telt ház miatt visszaforduljon. Ez igaz mindegyik részlegünkre, akár a családok átmeneti otthonánál is, ahol mi jelen vagyok, mi ennek mentén szervezzük az életünket, hogy mindenkinek segítsünk” – nyilatkozta a Magyar Evangélikus Egyház fenntartásában működő Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezetője, Laborczi Géza.

Figyelemfelhívó üzenet

A vörös kód jelzés a társadalom számára is figyelemfelhívó az üzenet, hogy senkit ne hagyjunk magára, segítsünk a bajba jutottakon. Aki a hidegben földön fekvő, esetleg átázott ruhájú embert lát, szólítsa meg, kérdezze meg, hogy nincs szüksége esetleg segítségre. Ha az illető nem tud válaszolni vagy esetleg rosszullétre, fájdalomra panaszkodik, értesítse a diszpécserszolgálatot vagy hívja a 112-es telefonszámot.

Kell az összefogás

A vörös kódnak ott van értelme, ahol van egy települési szintű összefogás. Itt, Nyíregyházán hosszú hagyománya van annak, hogy a szolgáltatók, a hatóságok és az önkormányzat krízis előtt mindig leülünk egy kerekasztal-megbeszélésre és felkészülünk a várható feladatokra. Így létrejön egy információs hálózat, hogy tudjuk, ha valami baj van, akkor kit kell hívni. Ez az összefogás segít abban, hogy a hideg időt – vagy adott esetben a meleg időt – úgy tudjuk átvészelni a városban, hogy ez emberéletbe ne kerüljön. Ez egy óriási dolog, hogy hosszú évek óta nem volt áldozata az ilyen hideg időjárásnak az összefogásnak is köszönhetően” – tette hozzá Laborczi Géza.

Enyhülést majd hétvégére ígér az Időkép.hu időjárás-előrejelzése, a vörös kód jelzés szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.