A pandémia és az energiaválság ellenére is jó évet zártak a kulturális intézmények

A nyíregyházi kulturális intézmények az energiaválság ellenére szép eredményeket értek el 2023-ban. Dr. Ulrich Attila évértékelőjében kiemelte: az intézmények nagyon stabil bevételi háttérrel rendelkeznek, az elmúlt közel 10 évben mindegyik nagyon jelentős fejlődésen ment keresztül, nemcsak a szakmai területet, hanem a bevételüket tekintve is.

A 2023-as év minden szempontból nehezen indult, hiszen a gazdasági és energiaválság az önkormányzatra is hatással volt, s a vele járó infláció az emberek életére is. Az elmúlt 3 évet figyelembe véve, összességében sikeresnek mondható a tavalyi, hiszen a nehézségeket szülő pandémiás és háborús helyzet ellenére sikerült nagyszabású, nagy látogatottságú programokat szervezni a városban – kezdte évértékelőjét dr. Ulrich Attila, a kulturális területért felelős alpolgármester.

Stabil szakmai és anyagi háttér

Kiemelte, a nyíregyházi kulturális intézmények stabil bevételi háttérrel rendelkeznek, az elmúlt közel 10 évben mindegyik jelentős fejlődésen ment keresztül, nemcsak a szakmai területet, hanem a bevételüket tekintve is.

– Visszatértek a pandémia előtti szintre a számok, sőt, jó néhány esetben felül is múlták azokat. Minden intézményben stabil szakmai munka folyik, amelyet jól tudnak kommunikálni

mondta az alpolgármester.

Egyre népszerűbb könyvtár

Tavaly a könyvtár, a múzeumok és a kulturális központ is növelni tudta látogatottságát. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár beiratkozottainak száma tavaly közel 16 ezer volt, 6500 gyereket fogadtak különböző programok keretében, emellett 1,5 milliónál is több könyvtárhasználatot, 700 programot és 200 ezer látogatót regisztráltak. Az intézményben erős digitális műhely működik, amelyet több éven keresztül fejlesztettek. TikTok közösségi csatornájukon másfél milliós elérésnél tartanak.

2024 is sokat ígér: Ami a közelgő néhány rendezvényt illeti: január 22-én a Váci Mihály Kulturális Központban rendezik meg a magyar kultúra napját, ami 3 évre visszatekintve a legnagyobb, naphoz kapcsolódó eseménynek ígérkezik. Február 24-én indul az élet a Sóstói Múzeumfalumban is, böllérfesztivállal várják az érdeklődőket. A tavaszi programok közül kiemelkedik például az április 27-ei Helló Nyíregyháza, és a május 17-18-ai városnapi rendezvénysorozat.

Látogatottsági rekord a múzeumoknál

A múzeumok sem szerénykedhetnek. A jelenleg zárva tartó Jósa András Múzeum történeti régészeti-néprajzi osztálya amellett, hogy 1200 régészeti objektumot tárt fel, s több ezer darabbal gyarapodott a tárgygyűjteménye 2023-ban. A múzeumfalu vendégeinek száma ismét 100 ezer fölött volt, a 9 évvel ezelőtti 40 ezres látogatottsághoz képest ez szintén óriási előrelépés. 640 múzeumpedagógiai foglalkozást tartottak, majdnem 15 ezer gyereknek. A Kállay Gyűjtemény a 30 éves története alatt először lépte át a 20 ezres látogatói küszöböt.

500 program a kulturális központban

A Váci Mihály Kulturális Központ is szintet lépett történetében. A bevétele tavaly először emelkedett 100 millió forint felé. 500 programmal több mint 100 ezer látogatót szereztek, egész évben előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, börzékkel és szakmai programokkal várták az érdeklődőket.

A díjak sem maradtak el

A kiváló szakmai munkát a számos színes program és a díjak is fémjelzik. A könyvtár és a Kállay Gyűjtemény 2 díjjal lett gazdagabb, előbbi Családbarát Munkahely és Felelős Foglalkoztató címet, utóbbi a Családbarát Munkahely cím mellett a Kutyabarát Múzeum elismerést tudhatja magáénak. A Váci Mihály Kulturális Központ programszervezésben nyújtott kimagasló teljesítményéért vehetett át díjat nemrég.

– Az intézmények az elmúlt 9 évben jelentőset fejlődtek, nemcsak szakmailag, hanem a pénzbevételek területén is, s jó úton járnak. A vezetők megtesznek mindent, hogy a kollégák a maximumot hozzák ki magukból

– fejtette ki véleményét dr. Ulrich Attila.