Visszavonták a riasztásokat, de zivatarokkal továbbra is számolnunk kell
Kiemelt kép: illusztráció

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra virradó éjszaka visszavonta a korábban zivatarok veszélye miatt kiadott riasztásait, így Magyarország területén jelenleg nincs veszélyes időjárási jelenség.

Pénteken délután hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Csongrád-Csanád és Békés vármegye területére a meteorológiai szolgálat. Később a hevesebb zivatarok veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyékre is kiadták a másodfokú riasztást.

Késő délután Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyére már a legmagasabb, harmadfokú (piros) riasztásokat adtak ki.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint szombaton a nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen (legkisebb eséllyel az ország északkeleti harmadán) alakulhatnak ki – kelet felé mozgó – zivatarok, zivatarrendszerek.

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés, jégeső, intenzív csapadékhullás előfordulhat. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok is létrejöhetnek.

Szombat estére a vastagabb felhőtömbök, illetve a fátyolfelhők fokozatosan kelet felé helyeződnek és hajnalra kiderül az ég. A nyugat felől érkező záporok, zivatarok keleti irányba tevődnek, majd az éjszaka második felében lecsengenek. Heves zivatarok is lehetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, erős vagy viharos széllökés zivatar környékén lehet. A hajnali hőmérséklet 9 és 19 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Forrás: hirado.hu