Virágzik a téltemető virág a Tuzson János Botanikus Kertben
Ébredeznek a hagymás növények, már kinyílt a hóvirág, de virágot bontott az illatos tündérfa is.

Előbújt a hó alól a téltemető virág a Tuzson János Botanikus Kertben. A téltemető hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike, apró termetű, mediterrán eredetű növényke. Magyarország területén főként a Dunántúl gyertyános-tölgyeseiben, illetve az ezek helyén létesített egyéb erdőkben él.

[video]

A mélyen hasogatott gallérlevelekkel körülvett virágainak sárga virágtakaró levelei nem szirmok, hanem megnövekedett, megszínesedett csészelevelek. A valódi szirmok mézfejtőkké módosultak és nektártermésükkel csalogatják a megporzó rovarokat. A megtermékenyült virágok szirmai narancsos színárnyalatot kapnak.

FEBRUÁR VÉGÉIG POMPÁZHAT

Nagy Zoltán, a Tuzson János Botanikus Kert vezetőhelyettese elmondta, a hagymás-gumós növények ilyenkor már kivirágoznak. Az egyik ilyen a téltemető virág, a nevében is benne van, hogy a telet temeti. Idén már január végén kinyílt és február végéig pompázhat.

VIRÁGZIK A TÜNDÉRFA IS

A botanikus kertben már előbújt a hóvirág is, ami hasonlóképpen védett növény, eszmei értéke 10 ezer, míg a téltemetőé 2 ezer forint. Leszedésükkel a szaporodás lehetőségétől fosztanánk meg őket. A korán ébredő cserjék közül már virágzik az illatos tündérfa is. Az Ázsiából származó növény jácint illatot áraszt, sárga virágával színesíti a most még havas botanikus kertet.

Szoboszlai Tibor