Világverseny Nyíregyházán: az egyetemen rendezik meg a FIRST LEGO League-et

A Nyíregyházi Egyetemen szombaton rendezik a világszerte népszerű FIRST LEGO League verseny első regionális fordulóját. 11 csapat diákjai – 9–16 éves korig – saját projektötletüket prezentálják, a program másik részében pedig megadott pályán versenyeznek LEGO robotokkal. Az eseménynek gazdag kísérőrendezvénye van, természetesen LEGO figurákkal a középpontban.

A terepasztal mellett két és fél perc alatt kell megváltani a világot – tájékoztatott a hétvégi robotikaverseny első nyíregyházi regionális fordulója lényegéről a szervezők egyike. A Nyíregyházi Egyetem LEGO Stúdiójában csütörtökön helyezték el a versenypályát két gyakorló-felkészülő, illetve két versenyző asztalon. Szabolcs, Borsod, Hajdú vármegyéből, illetve Budapestről is érkeznek általános és középiskolás fiatalok, változó létszámú csapatokkal. Idén a természettudományok művészetben betöltött szerepe áll a középpontban.

„Ahogy itt is látjuk, a pályákon különböző olyan feladatok vannak, ahol egy hangstúdióban vagyunk, egy színházban, koncerten, nyomdában, ahol képet készíthetünk, tehát maga a pálya nagyon összetett. Ahogy mondtam, ehhez készítenek a csapatok innovációs projekteket. A múlt héten például a debreceni selejtezőn az egyik csoport festményeket digitalizált, amiket úgy osztottak fel, hogy minden egyes részéhez hangot rendeltek. Ezt ők vakoknak, gyengénlátóknak szánták, ez volt az ő innovációs projektjük, ami nagyon látványos volt, és tényleg nagyon sokat segít az embereken”

– tájékoztatott Szabó József Mihály, a Nyíregyházi Egyetem LEGO Stúdiójának vezetője. A versenysorozat képviselője Magyarországon a Hello World Egyesület, támogatója a LEGO Kft. Az edukációs módszert alapvetően a pedagógusnak kell ismernie, annak a coachnak, aki különböző feladatokra felkészíti diákjait. Persze nemcsak a robotikával, hanem a hasznos inspirációs módszerekkel is tisztában kell legyen. A felkészülés sokféle készséget és képességet fejleszt a diákokban, melyet az élet minden területén kamatoztathatnak.

„A gyerekeknek elsődlegesen csapatban kell dolgozniuk. Nagyon jó prezentációs és előadó készségük kell legyen, a programozás nagyon szükséges, és egy olyan logikus, algoritmikus gondolkodás, amivel ezt a pályamenetet végig tudják vezetni. El kell dönteniük, hogy 3-4 feladatot csinálnak meg, de azt profin, teljes pontszámmal, vagy minél többet próbálnak, de lehet, hogy nem lesz meg a teljes pontszámuk. Ezt nekik kell eldönteniük”

– szólt a feladatról a szervezők egyike.  Ahogy a stúdióvezető fogalmaz, ez a fajta tudás nagyon erősen jelen van a mai tizenévesek fejében. A magyar diákok nemzetközi szinten is elismerten magas tudással rendelkeznek számos kategóriában.  A továbbjutók a nemzeti döntőbe kerülnek, majd Houston lesz a világverseny végső állomása. A szombati nyíregyházi versenyt kivetítőkön követhetik a Nyíregyházi Egyetem tanulmányi épületében, de a LEGO meglepetéseket és játékokat is tartogat az érdeklődők számára