Világbajnoki címmeccsektől a beszélő boxzsákig

 Károly István nevét mindenki ismerte a küzdősport berkein belül. Csimpi – ahogy szólítják ma is – maga is sok nagy csatát megélt, majd edzőként is szép sikereket ért el. Szinte nem volt olyan kickbox vagy thaibox harcos, akivel ne dolgozott volna együtt Nyíregyházán. Gönczi Jánossal aztán a csúcsra jutott, később pedig Takács Rita edzőjeként sorra nyerték a nemzetközi mérkőzéseket. Volt gála a stadion csarnokában, de a Korona Hotel dísztermében is – telt ház előtt. Aztán Csimpi eltűnt a nyilvánosság elől, a háttérben viszont továbbra is dolgozott. Nem csak edzőként, hanem feltalálóként is.

- Évekkel ezelőtt kezdtük el mérnökökkel közösen a beszélő boxzsák fejlesztését. Volt hasonló az Egyesült Államokban, de koránt sem tudott annyit, mint a mienk. Folyamatosan modernizáltuk, és mára elkészült – mondta Károlyi István.

Nem lehetett kihagyni, hogy az ember ki ne próbálja! Kesztyű fel, és egy ütésre azonnal sorolja a zsák a lehetséges opciókat. Amikor az „Edzőmérkőzés” funkciót mondja a női hang, egy újabb ütéssel jelezzük, hogy azt kívánjuk választani. Aztán jöhet a súlycsoport választás. 70kg, a kicsit nehezebb újságírónak az épp elég lesz. Pár perccel később kiderül, még sok is…

- Kezdésként érdemesebb alacsonyabb súlycsoportot választani, mert méri a zsák az ütőerőt és a gyakoriságot. Ha nem ütünk eleget, leléptet, azaz veszítünk – mondta Csimpi.

És elkezdődik az első menet, záporoznak az ütések a boxzsákra. 70-80 másodpercig nincs is gond, Csimpi hangja pedig ezúttal a zsákból szólal meg: „Ez az, nagyon jól csinálod. Ne add fel! Gyerünk!” Jönnek az instrukciók, és olyan, mintha igazi meccset vívnák. Csak nem üt vissza az ellenfél. Aztán a menet végét gong jelzi, jön az értékelés a zsáktól, az első menet megvan. És így megy ez a folytatásban, ameddig a bokszoló bírja. Jelen esetben a második menetig, mert akkor a túl kevés és gyenge ütés miatt „Leléptetéssel” fenyeget a computer hang. Vesztettem. Károly István és azok akik edzeni szeretnének viszont nyerhetnek. Erőnlétet, és egy érdekes edzésformát.

- Lehet otthon, konditeremben, garázsban vagy a szabadban edzeni vele. Akkumulátorról hónapokig működik, de tölthető. Állítható a hangerő, van benne mozgásérzékelő, igyekeztünk minden olyan dologgal felszerelni, hogy praktikus legyen – mondta Károly István.

Rövidesen elkezdődik a gyártás is, és ha valaki mérkőzni akar Klicskóval vagy éppen Kokóval, ezt is megteheti. Nem szó szerint, de majdnem...

Dankó László