VII. Agropódium: takarmányozástól a drónokig számos érdekességet érintettek

Agrár-innovációs szakmai napot és helyi termékek bemutatóját szervezte a PRIMOM Vállalkozásélénkítő Alapítvány a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetével együttműködve. A takarmányozás és a fenntartható növénytermesztés mellett szó volt az Európai Unióval közös agrárpolitikáról, illetve a digitális technológiákról is.

Jelenléti és online részvétel lehetőségével szervezték a VII. Agropódiumot a Nyíregyházi Egyetemen. A Műszaki és Agrártudományi Intézet mintegy 250 hallgatója kötődik az agrárképzéshez. Mezőgazdasági gépész és élelmiszeripari mérnökök, gyógy- és fűszernövény termesztők tanulnak az intézményben.

„Ugye, a Nyíregyházi Egyetem agrárképzése egészen 1961-ig nyúlik vissza, így tulajdonképpen nagy múltú agrárképzésről beszélhetünk. Amikor 8 évvel ezelőtt a PRIMOM megkeresett bennünket, hogy kezdjünk el közösen egy ilyen konferenciasorozatot, akkor nagyon örültünk a felkérésnek, és azóta is töretlenül minden évben – kivéve egy covidos esztendőt – igyekszünk ezt az agrárpódium nevű fórumot megrendezni. Abszolút az agrárképzéseinkhez ez szervesen illeszkedik, éppen ezért a hallgatóinkat is idehozzuk ezekre az előadásokra, hogy a legújabb, legfrissebb információkat hallhassák az előadóktól”

 – fogalmazott a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese, dr. Kovács Zoltán. Elsősorban agrárkamarai tagok regisztráltak az eseményre, és 20 kistermelő kapott meghívót, hogy mutassa be termékeit a szakmai napon.

„Nagyon fontos a PRIMOM számára már évtizedek óta, hogy az agráriummal foglalkozzon. Egyrészt a mikrohitelezés formájában, másrészt évekig kiadtuk az Őstermelő szaklapot, amely most online formában működik. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az agráriumban részt vevő termelőket, feldolgozókat tájékoztassuk a fejlesztésekről, a különböző pályázati lehetőségekről, és erősítsük az együttműködésüket”

– nyilatkozta a PRIMOM Alapítvány elnöke, Czomba Csaba. Czomba Csaba hivatkozott a nap témái között a mezőgazdaságban is alkalmazott digitális technológia, mint a vállalkozásfejlesztés eszközére, illetve az Európai Unióval közös jövő évi agrárpolitika bemutatására. Előbbi témáról az október 1-jén megalakult Agrár-EDIH szakértője, az utóbbiról pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatója szólt.

„2023-ban új feltételrendszer szerint kellett benyújtani a terület alapú támogatásokat. Ott már most vannak folyamatban lévő uniós módosítási javaslatok, ami részben érinti az idei évi támogatásokat. Szankciós könnyítések várhatók. Nyilvánvalóan a legtöbb előremutató módosítás tart a jövő évre. Igyekszem bemutatni a 2-es pillér beruházási támogatásoknak a várható nagy változásait. Mivel sokkal nagyobb támogatási forrás van a magyar élelmiszergazdaság rendelkezésére bocsátva, gyakorlatilag 69 jogcím megnyitása várható februártól ezekben a beruházási pályázatokban. A kamaránál lehet ezekről bővebben érdeklődni”

 – tájékoztatott Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei igazgatója. A vármegyei Agrárgazdasági Kamara igazgatója leszögezte, hogy a KAP, mint közös agrárpolitika, annyira önálló finanszírozási ágazata az uniós költségvetésnek, hogy nem érinti ezeknek a pénzeknek a folyósítását, az egyéb operatív programok kapcsán fennálló nézeteltérés, egyeztetési folyamat. Már folyamatban vannak az előlegkifizetések, sőt sikerült elérni azt a könnyítést is, hogy az idei évben – rendhagyó módon – az ellenőrzés alatt álló gazdák is részkifizetést kapnak még ebben az esztendőben.

„A hétköznapokban lehet, hogy egy kicsit nagyobb figyelmet kapnak az ipari parkos fejlesztések, a nagy beruházások, a külföldi vállalkozások, de a város számára a helyben élő termelő kis-, mikro-, közepes vállalkozások legalább olyan fontosak, ha a foglalkoztatási volumenénél fogva nem fontosabb, hogy legyen egy izmos helyi gazdaság, amely a helyi piacra termel. Nem véletlen, hogy a város nagy gondot fordít a helyi termék programjára. Szeresd a hazait, fogyaszd a hazait, a nyíregyházit! – erre egy külön brandet építettünk. És ami itt történik az egyetemen, annak egy nagyon jó példája, amikor a civil szervezet, a PRIMOM Alapítvány és az egyetem együtt működik abban, hogy hogyan tudná az agrártermékeket, a feldolgozott termékeket a piacra juttatni”

– mondta Jászai Menyhért alpolgármester. A program összhangban van a város törekvéseivel, hiszen minden vállalkozás számíthat a támogatásra.

Méz, lekvár, szörp, sajt, fűszer és helyi gyártású gyertya is szerepelt a kísérőrendezvény sorában, mint egy kézműves termékeket bemutató egyesület produktuma. A kiváló minőségű magyar termékek külpiacra jutásában is segítséget kaphatnak a vállalkozások, annál is inkább, mivel román és szlovák szervezetek képviselői is részt vettek a rendezvényen, mely a Magyar Tudomány Ünnepe sorozat hivatalos eseménye volt, sőt a kamara akkreditált továbbképzése.