Idősügyi Tanács – Fontos ügyekben egyeztettek az idei év utolsó előtti ülésén
Fotó: Szarka Lajos

Az év utolsó előtti ülését tartotta az Idősügyi Tanács a Városháza Bencs termében kedd délelőtt. A napirendi témák között szerepelt a szépkorúak színházi főpróbákon való részvételi lehetősége, a szociálisan rászorulók helyzete és a tűzifa igénylésének módja.

Az év végének közeledtével is számos kiemelt téma szerepelt az Idősügyi Tanács november végi ülésének napirendjén. A szépkorúak színházi főpróbákon való részvételi lehetőségéről, a szociálisan rászorulók helyzetéről és a tűzifa igénylésének módjáról tartottak tájékoztatót a Városháza Bencs termében a meghívott vendégek. Az ülésen dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere is részt vett, aki kiemelte, minden alkalommal a tanács tagjai által javasolt témák kerülnek a napirendi pontok közé.  

Kiemelt napirendi pontok

– Hogyha már valaki kiszolgált egy bizonyos kort és tudott egészségben nyugdíjba vonulni, akkor a társadalomban az ember nem lehet hálátlan azokkal szemben, akik dolgoztak érte az ezt megelőző korszakokban. Azt gondolom, hogy ez egy természetes dolog, legalábbis annak kellene lennie a mai világban, így az önkormányzat számára is nagyon fontos. Mivel a témákat az Idősügyi Tanács jelöli ki, ebbe a fiatalabb generáció tagjai nem szólnak bele. Ha színház érdekli őket, mint a mai egyik témánk is, akkor a színházról lesz szó, hogyha szociális ellátás különböző részei, akkor arról, hogyha pedig azok a különleges szociális intézkedések, amelyek ilyenkor a téli időszakban nagyon fontosak, akkor ezek a témák hangzanak el – hangsúlyozta az ülést megelőző percekben dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az első napirendi pontban az idősek színházi főpróbákon való részvételi lehetőségének részleteit vitatták meg a tanács tagjai, Kirják Róbert, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójának jelenlétében. A teátrum igazgatója az ülésen elmondta, Nyíregyháza és vonzáskörzetének területén 64 nyugdíjas klubbal állnak kapcsolatban, a főpróbák előtt pedig részletesen felmérik az egyes szervezetek igényeit, és ehhez mérten adnak jegyeket számukra.

– Sok évre visszamenőleg meg tudjuk az időseknek mutatni, hogy mik azok az idős klubok és egyesületek, akiknek minden egyes alkalommal, ha meghirdetjük az előadást, megküldjük ennek az előadásnak a tájékoztatóját. Csak akkor szoktunk személy szerint megkeresni embereket, hogyha ezekből a klubokból vagy egyesületekből nem gyűlik össze elég néző az előadásra – emelte ki Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója.

Szociális ügyek

Az Idősügyi Tanács tagjainak felvetéséként arról is szó esett, hogy amennyiben sikerül 350 főt összegyűjteni, a nyíregyházi teátrum nyitott arra, hogy délelőtti előadást biztosítson az idősebbek számára. Az ülés további napirendi pontjai a rászorulók helyzetének javítási lehetőségeihez kapcsolódtak.

– Ugye sajnos nagyon aktuális egyrészt a hideg beállta miatt a tűzifa, amivel a város mindig ellátja azokat, akik erre rászorulnak. Természetesen a Szociális Osztálytól is kérünk egy helyzetjelentést arról, hogy a rászorultak ebben a téli, kicsit szomorú, ködös időben milyen segítséget kapnak, hogy jobban érezzék magukat – mondta el Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője és Potesnyik Friderika csoportvezető előadásban tájékoztatta a résztvevőket arról, milyen támogatásokat és szolgáltatásokat tud adni az önkormányzat a szociálisan rászorulók helyzetének javítása érdekében.

– Mi nemcsak az önkormányzati szolgáltatásokat foglaljuk össze, hiszen a városban számos civil szervezet, illetve egyházi szervezet biztosít szociális és gyermekjóléti ellátásokat. Tulajdonképpen egy kerek egészet szeretnénk adni ezzel kapcsolatban. Szerencsére több alkalommal már az egyes intézmények vezetői részletes tájékoztatást adtak az általuk nyújtott szolgáltatásokról – emelte ki Tóthné Csatlós Ildikó, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

Utolsó napirendi pontként tájékoztatást kaphattak a tanács tagjai a tűzifa igénylés menetéről, hiszen a téli időszak kezdetén ez kiemelt fontosságú.

– A Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ a NYÍRVV-vel közösen évek óta koordinálja a szociális tűzifa osztását, illetve hozz jutását. Hangsúlyoznom kell, hogy a szociális tűzifa a hátrányos, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű családok részére szóló juttatás. Azt, hogy ki jogosult rá, az intézményünk egy környezettanulmány segítségével igyekszik eldönteni. A szociális tűzifa idén öt mázsa/háztartás lesz. Nyilván tudjuk, hogy ez nem nagy mennyiség, ezért mindig arra szoktuk sarkallni a családokat és próbálunk, igyekszünk segíteni abban, hogy egész télre rendelkezzenek tartalékkal, és ez egy kisegítő lehetőség ehhez – hangsúlyozta Lengyelné Pogácsás Mária, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

Az ülésen elhangzott, aki szeretne szociális tűzifát igényelni, a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ telephelyein és irodájában teheti ezt meg.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20231121