A Mályvavirág Alapítvány, a Nyíregyházi Leány és Nőegylet Egyesület és a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke közösen szervezett rendezvényt Nyíregyházán a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából.

Ilyenkor mindig az a célunk, hogy az egész országban beszéljünk a méhnyakrákról, hiszen a gyakori rákos megbetegedések közül az egyetlen, amelyet meg tudunk előzni védőoltással és rendszeres szűrésekkel. Nagyon fontos, hogy a nők erről tudjanak. Minden magyar nő tudjon a lehetőségeiről és éljen ezzel. 2019-ben 120 település csatlakozott hozzánk.

– mondta el Tóth Ica, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszéke harmadik alkalommal csatlakozott az eseményhez. A hallgatók szívesen fűzték a jelképeket, összesen 70 – 80 darab karkötő készült.

A gyöngyökből készítenek a csatlakozók karkötőket. Ez a támogatást, az együttérzést fejezi ki azoknak a nőknek, akik ebben a betegségben szenvednek. Ezeket a karkötőket a Jósa Andás Oktatókórház osztályaira visszük ki.

– mondta el Jánvorné dr. Erdei Renáta, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék, tanszékvezetője.

A hét kulcsfontosságú üzenete, hogy ma már egyetlen nőnek sem szabadna meghalnia méhnyakrákban, mert ez a betegség megelőzhető! Egyrészt rávilágít a méhnyakrákszűrés fontosságára, hiszen a szűrés során a rákot megelőző elváltozás felismerhető, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyítható. Mindemellett felhívja a figyelmet a védőoltás fontosságára, amely a tinédzser lányok mellett a felnőtt nők számára is megfontolandó. A vakcina megakadályozza, hogy a méhnyakrák kialakulásáért felelős HPV bejuthasson a szervezetükbe, és fertőzést okozhasson. Nagy mérföldkőnek számít, hogy 2014-től a legtöbb európai országhoz hasonlóan már Magyarországon is ingyenesen elérhetővé válik a védőoltás a méhnyakrákot okozó HPV ellen a 12-13 éves lányok számára.