Veszélyjelzéssel kezdődik a hét
Fotó: Illusztráció

Észak felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, csak kisebb körzetekben lehetnek szakadozások és rövid napos időszakok, határozottan estétől csökken a felhőzet északkelet felől – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán. 

Délelőtt az északkeleti határ közelében gyenge havazás előfordulhat, majd délutántól az észak felől érkező csapadékzónából zápor, hózápor több helyen előfordulhat. Egyre nagyobb területen várható erős, majd viharos nyugati, északnyugati szél. A csúcshőmérséklet többnyire 5 és 10 fok között alakul. Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Este a déli, délnyugati tájakon eleinte még sok lesz a felhő, futó zápor, hózápor előfordulhat, majd az éjszaka második felében már ott is jobbára derült ég várható csapadék nélkül. Az északnyugati szél veszít erejéből, de többfelé élénk, a hegyekben erős marad még.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -8 és 0 fok között alakul, de helyenként pár fokkal hidegebb is lehet.

Hétfőn a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában 65-90 kilométer/óra között várhatók.

Elsősorban a hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi khg.,) 90 kilométer/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de kisebb eséllyel síkvidéken (Kisalföldön, illetve az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 kilométer/óra körüli lökések.

 

Forrás: hirado.hu