Veszélyes üzem a kert is
Csak egy pillanat műve és a nyári örömök rémálommá válnak. Amennyi csodás lehetőség rejlik a szabadban töltött mindennapokban, ugyanannyi veszélyt is rejt mindez. A ragyogó napsütéssel megérkezik a tipikus nyári sérülések időszaka is. Ilyenkor a közlekedési mellett a kerti és háztartási balesetek száma is megemelkedik. Dr. Bacsóka Tamás, traumatológus, készsebész szakorvos ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet.

 
Napról-napra megnevettetnek bennünket a közösségi oldalak kalózfelvételei, melyek egy-egy komikusnak tűnő balesetekről égésekről, medencékbe zuhanásról terjednek. Ugyanakkor csak kevesen gondolunk bele, hogy vajon hol végződött főhősünk napja, mert többségében a traumatológián kötnek ki, de még az is előfordulhat, hogy az az elszabadult fűnyíró - mely viccesnek tűnt a felvételen - maradandó sérüléseket okozott alkalmi színészünknek. Nem is gondolnánk, milyen gyorsan történhet tragédia.

Súlyos sérülések

A grillezés a kertben vagy akár a teraszon az egyik legjobb szabadtéri móka. Amikor összegyűlik az egész család vagy a hatalmas baráti társaság és együtt főznek valami finomat, azt mindenki nagyon élvezi. Nem árt azonban elővigyázatosnak lenni, hiszen az égés is nagyon kellemetlen, és örök életre szóló sebeket hagyhat. De már a tűz fellángolása előtt sikerülhet sérüléseket beszerezni, ha nem vagyunk körültekintőek a gyújtós-fa aprításánál - figyelmeztet dr. Bacsóka Tamás. A traumatológus, szabolcsi specialitásnak nevezte azt a favágási eljárást, melyet a sarokcsiszolóra szerelt fűrészkoronggal végeznek. A leleményes újítók, sajnos sokszor járnak pórul. Több súlyosan sérült kéz is jelzi már, hogy ezt a módszert nem kellene szabadalmaztatni.

Ellenségek lehetnek a gépek

Ha már a kertben vagyunk, akkor folytassuk itt a sérülések lehetőségét. A kertszépítéshez, vagy a mezőgazdasági munkához használatos valamennyi szerszám okozhat olyan sérüléseket, melyek nem jó értelemben, de felejthetetlenné teszik a pillanatot.
Bár már véget ért a metszés ideje, így a fáról esések időszaka legközelebb a gyümölcsszedéskor köszönt a baleseti sebészekre legközelebb, de a kerti munkában nagy segítséget nyújtó fűnyíró is ellenünk fordulhat, komoly láb- vagy – javítás, tisztítás esetén – kézsérüléseket okozva. Óvakodjunk a fűrészektől, sövény- és szegélyvágótól, legyünk körültekintőek és tartsuk be a biztonsági előírásokat. Ha olyan munkát végzünk, ami szilánkok képződésével járhat, vegyünk föl védőszemüveget! A védőkesztyű és az egyes tevékenységeknek megfelelő védőruházat viselése is sok kellemetlenségtől, illetve sérüléstől óvhat meg bennünket! De a traumatológus arra is figyelmezte, hogy bár a nyári kánikulában üdítően hatnak a hideg alkoholos italok, de lehetőleg kerüljük őket a munkák során. Nagyon sok esetben járul hozzá a baleset bekövetkeztéhez az alkoholos befolyásoltság.

Nem lesz az igazi

Senkit ne nyugtasson meg az a tudat, hogy ma már az orvostudomány olyan szintre fejlődött, hogy egy-egy levágott végtag visszavarrása sem okoz gondot a szakembereknek. Dr. Bacsóka Tamás kézsebész szakorvosként gyakran találkozik ilyennel is. Valóban sikerül visszavarrni a legtöbb esetben egy elvesztett ujjat, de az sosem lesz az igazi – meséli. A testrész regenerálódását számos tényező befolyásolja, a roncsolás mértékétől kezdve a fertőzés veszélyen át, a keringés helyreállásának mértékéig. De előfordul az is, hogy már nincs segítség. Egy szakmai titkot is elárult, hogy a hüvelykujjat igyekeznek minden esetben - a lehetőségekhez képest - visszavarrni, hiszen ha emellett akár csak egy „hosszúujj” is van, már „csipeszként” funkcionál. Azonban a hüvelykujj nélkül nehéz lenne a fogás.

Figyeljünk az utakon

De nemcsak a ház körüli munkáknál fontos a védőruházat, hanem a közlekedés során is nélkülözhetetlen – mondja a szakember –, hiszen a tél elmúltával a kerékpárosok és motorosok száma is megszaporodik és gyakran válnak baleset áldozatává. Különösen nyár elején, amikor már meleg van ugyan, de az aszfalt hidegebb, így az abroncsok még nem biztosítanak megfelelő tapadást.
Dr. Bacsóka Tamás arra figyelmeztet, hogy a nyári időszak a közlekedés valamennyi résztvevőjétől az átlagosnál is fokozottabb óvatosságot követel. Szinte elképzelni sem tudjuk, hogy milyen széles azoknak a sérüléseknek a palettája, melyeket elszenvednek a közlekedők. Legyen az gyalogos, kerékpáros, motoros, vagy gépjárművezető. De ezzel még nem ért véget a figyelmeztetések sora, hiszen a nyári gyermekbalesetek egy külön fejezetet képeznek a traumatológusok munkája során.

Sipos Marianna