Vesegondok tízből egynél

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a vese fontos szerepére, csökkentve ezzel a vesebetegségek, a veseelégtelenség, valamint a társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát. Fontos annak hangsúlyozása, hogy a cukorbetegség és a hypertonia a legfontosabb kockázati tényező a vesebetegség kialakulásában, ennek megfelelően a világnap ösztönözni kívánja a lakosságot a szűrővizsgálatokon való részvételre.

GYAKRAN TÜNETMENTESEN FEJLŐDNEK KI

A vesék betegségei kialakulhatnak akutan, de gyakrabban lassan, tünetmentesen fejlődnek ki, így a betegek nem is vesznek tudomást betegségükről, csak a súlyos életveszélyes állapot kialakulásakor figyelnek fel a vesebetegségekre. A korai felismerése lehetőséget teremt a gyógyításra, a krónikus betegség előrehaladásának lassítására, a betegek életminőségének javítására, a súlyos szövődmények megelőzésére, a hatékony rehabilitációra. A vesebetegség, a veseelégtelenség ma már népbetegség, a lakosság nagy tömegeit érinti, meghatározza a lakosok rövid és hosszú távú életkilátásait, a betegek életminőségét, halálozását is. Nagy felmérések szerint a vesebetegség a lakosság 10–14 százalékában jelentkezik, ez világviszonylatban 500 millió embert jelent. Magyarországon minden 10. lakos érintett. A világon több mint 3 millió ember részesül vesepótló kezelésben (dialízis, transzplantáció). A vesebetegségek gyakoriságában kiemelkedő szerepet játszik az időskorú lakosság számának, arányának gyors növekedése, a ma már népbetegségnek számító elhízás, hypertonia és a cukorbetegség előfordulásának növekedése.
Hazánkban minden tizedik lakos 70 éves vagy idősebb. Idős korban közel egyharmadával csökken a vese tömege, felére csökken a vese véráramlása, folyamatosan csökken a vese működése is. Az időskorú populációban a gyakoribb veseelégtelenség kialakulásában a kor, az életmódi tényezők mellett a gyógyszeres kezelések mellékhatásai is szerepet játszanak.

EGYÜTT LEHET VELE ÉLNI

Hazai adatok szerint évente 12 000 betegnél kerül sor művesekezelésre, a betegek 50 százaléka 65 év feletti. 2014-ben több mint 300 vesetranszplantáció történt, hazánkban mintegy 3000 beteg él átültetett vesével. Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialízis kezelés minden beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum hálózatában kezelik a magyar vesebetegek közel 40 százalékát. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárdán, Mátészalkán és Nyíregyházán jelenleg 376 beteg számára nyújtunk világszínvonalú kezelést. Mindhárom központban a hét minden munkanapján a nephrológiai szakrendelés a vesebetegek rendelkezésére áll. Az időben elvégzett vér-, vizeletvizsgálat lehetőséget teremt a vesebetegség korai felismerésére, a hatékony kezelésre, a veseműködés romlásának megállítására, a társuló szív-érrendszeri szövődmények megelőzésére. A legfontosabb teendő a vesebetegség megelőzése, ennek érdekében a rizikófaktorok (időskor, elhízás, hypertonia, diabétesz) megfelelő kezelése megelőzi a vesebetegséget, a veseelégtelenséget. A vesebetegség korai felismerése és kezelése, a vesebetegek gondozása lehetőséget teremt a szövődmények megelőzésére, a dialízisig terjedő idő meghosszabbítására, a hatékony transzplantációs program működtetésére.

MIT, MIKOR ÉS MENNYIT IGYUNK?

A 2015-ös Vese Világnap fő témája az ideális folyadékfogyasztás – avagy mit, mikor és valójában mennyit igyunk? Régi bölcs javaslat a napi 8 pohár víz fogyasztása. A megfelelő folyadékfogyasztással a vese megtisztítja a szervezetet a felesleges sótól, a húgysavtól és a mérgező anyagoktól. Köztudott, hogy az emberek többsége nagyon kevés folyadékot iszik naponta, pedig a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, a veséink egészségének megőrzéséért. A folyadékegyensúly rendkívül fontos, jó azonban tudni, hogy míg a megelőzés és a romló veseműködés kezdeti szakaszában fokozott folyadékbevitelre van szükség, addig a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv megfordul, mert a vese már nem tudja kiválasztani a felesleges folyadékot, így a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet.
A nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialízishálózata is, amelynek nyíregyházi dialízisközpontja az elkövetkező napokban rádió- és tévéműsorokban hívja fel a figyelmet a vesebetegségek jelentőségére, a megelőzés fontosságára. 2015. március 11-én a dialízisközpont munkatársai a Korzó Bevásárlóközpontban szakmai és felvilágosító programmal várták az érdeklődőket a világnap alkalmából.

Dr. Szegedi János főorvos,
a nyíregyházi Művese Állomás orvos-igazgatója