Vereség az oroszoktól - az ötödik helyért harcolhat a válogatott

Folytatódott a magyar–szlovák közös rendezésű leány U16-os Európa-bajnokság, ahol válogatottunk ötödik meccsét a torna egyik legnagyobb esélyese, a még veretlen Oroszország ellen játszotta.

Leány U16-os Európa-bajnokság, csoportkör, 5. forduló:
Magyarország–Oroszország 0:3 (–12, –17, –12)
Nyíregyháza, 200 néző. V: Bardic (horvát), Szalabasjan (bolgár).
MAGYARORSZÁG: Vértes, Jámbor 3, Kállai 4, Erőss 1, Botyánszki 5, Nagy S. 4. Csere: Nánási, Bencze (liberók), Báder 8, Tuska 4, Tóth S. 2, Fekete 2. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.
OROSZORSZÁG: Pogorelcsenko 2, Aszljamova 6, Ivankina 5, Pavlova 13, Kovaljova 16, Zaharova 7. Csere: Ananyina (liberó), Kuznyecova 2, Afinogenova 3, Sarapova 1, Jeremejeva 1, Nyeszterova 3. Szövetségi edző: Szvetlana Safronova.

 

A nap első meccsén a Törökország 3:0-ra verte Belgiumot, így a mérkőzésünk előtt matematikailag is biztossá vált, hogy a mieink továbbjutottak, s az 5-8. hely között folytatják szombattól a szlovákiai Homonnán.

Ennek tudatában léptek pályára lányaink, akik már az első pontnál – ami több, mint fél percig tartott – megmutatták, hogy ezt a meccset se veszik fél vállról. Sajnos 5:0-ás orosz vezetésnél szereztük az első magyar egységet Jámbor Cecília révén, ellenfelünk azonban gyorsan ellépett tőlünk, amin az időkérés és Kőnig Gábor cseréi se segítettek. A játszma közepén több szép magyar megmozdulást is láthattunk, de szettet az oroszok nyerték magabiztosan (25:12).

A másodikban már egy jóval eredményesebb magyar csapatot láthattunk, 2:0-ás orosz vezetésnél Tuska Brigitta nevéhez írhattuk be az első magyar pontot. Lányaink támadásban jóval hatékonyabbá váltak, és a játszma közepén át is vettük a vezetést, amire egyből egy orosz időkérés volt a válasz. Ellenfelünk ritmust váltott, és fokozatosan növelve előnyét behúzta a játszmát (25:17).

A harmadik játékrész elején ismét szép magyar támadások színesítették a találkozót, azonban az oroszok magukhoz ragadták az irányítást, és végül simán nyerték a szettet, amelyet két ász nyitással zártak le (25:12).

Búslakodni azonban nem kell, hiszen egy nagyon szerethető magyar válogatottat ismerhettünk meg ezen az öt csoportmérkőzésen, akik tudnak egymásért küzdeni. Folytatás szombaton Szlovákiában, ahová a mieinken kívül még e lengyelek is átutaznak. Rajtuk kívül a társházigazda szlovákok és a szerbek is az 5-8. helyért játszanak, míg Bulgária és Olaszország érkezik majd Nyíregyházára az oroszok és a törökök mellé.

Forrás: hunvolley.hu