Városnapok – Ünnepi programok Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulóján

Nyíregyháza MJV Önkormányzata ünnepi programsorozattal várja az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 270. évfordulóján.

Május 12. (péntek)

9.00 Emléklapok átadása a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek értékgondnokainak

A nyíregyháziak számára fontos, identitástudatot erősítő helyi értékek képviselőinek, értékgondnokainak emléklapot ad át dr. Kovács Ferenc polgármester a Városháza dísztermében.

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben a meglévő 52 mellé az alábbi 7 nemzeti értéket vette fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba:

NYÍREGYHÁZI NÉPZENETANÁR-KÉPZÉS

NYÍREGYHÁZA RÁDIÓÁLLOMÁS RÁDIÓ ÉS TV GYŰJTEMÉNYE

A MAGYAR RÁDIÓ NYÍREGYHÁZI STÚDIÓJÁNAK ANYAGA

A KÁLLAY GYŰJTEMÉNY ÉPÜLETE ÉS A KÁLLAY CSALÁD EMLÉKEI

KULCSÁR RÓBERT MAGÁNGYŰJTŐ 1848-1849-ES SZABADSÁGHARC TÁRGYGYŰJTEMÉNYE

AZ ÉSZAKKELETI NYELVJÁRÁSI RÉGIÓ (FELSŐ-TISZA VIDÉKE) NYELVJÁRÁSA

SITKU ERNŐ KIEMELKEDŐ SPORTTEVÉKENYSÉGE

10.00 A Nyíregyházi Települési Értéktár „Városalapító atyáink nyomában…” című rajzpályázatának ünnepélyes eredményhirdetése

A díjakat a Krúdy-teremben Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere adja át. A pályázati kiírásnak összesen 89 alkotás felelt meg. A legjobb rajzokból kiállítás készül, amit az érdeklődők a Krúdy terem előtti galérián tekinthetnek meg május 12-én 12 órától május 26-ig, munkanapokon, hivatali időben.

A Városnap alkalmából Nyíregyházára érkeznek az alábbi testvér-és partnervárosok delegációi: BAIA MARE / NAGYBÁNYA, BIELSKO-BIALA, GORLICE, RZESZÓW, PRESOV/EPERJES, SZATMÁRNÁMETI és NAGYKAPOS.

Nyíregyháza hagyományosan nagy hangsúlyt fektet a lengyel kapcsolatokra, a város nemzetközi együttműködésében prioritást élvez az együttműködés a lengyel testvér, - és partnervárosaival, így a legfiatalabb partnervárosával: Bielsko-Biala várossal.

Ebben az évben lesz 5 éve, hogy aláírásra került Bielsko-Biala és Nyíregyháza közötti partnervárosi kapcsolat. Ebből az alkalomból szeretné a város Bielsko-Biala-t egy fotó-kiállítás keretében bemutatni a helyi lakosságnak.

11. 00 Kiállításmegnyitó Bielsko-Biala fotókiállítás az 5 éves jubileumi partnervárosi évforduló alkalmából

Helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ

14.00 Ünnepi Közgyűlés

Helyszín: Móricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad

Nyíregyháza- Nagybánya 20 éves jubileumi testvárvárosi kapcsolatának, valamint Nyíregyháza és Bialsko-Biala 5 éves jubileumi partnervárosi kapcsolatának megünneplése

15.15 Ünnepélyes Koszorúzás a Városalapítók szobránál

Közreműködik: a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar

KOSSUTH TÉRI SZÍNPADI PROGRAM:

19.00 VERÉB TAMÁS

NEMAZALÁNY X SOFI

Május 13. (szombat)

Kossuth tér

SZÍNPADI PROGRAM:

9.00 – 13.00 CIVIL SZIGET

A délelőtt folyamán különböző civil szervezetek előadásai színesítik a programokat.

13.00 – 16.00 PULYABÁLON résztvevő tánccsoportok előadása

14.00 Nyíregyháza VÁROS TORTÁJA

16.30 – 17.30 SIPOS F. TAMÁS

19.00 DELHUSA GJON koncert

A Város Tortája

A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütik a Város tortáját, amit az érdeklődő városlakók is megkóstolhatnak szombaton, a Kossuth téren. A város alapításának 270. évfordulóját minden idők legnagyobb tortájával ünnepli meg a város, egy 3500 szeletes finomsággal várják a városlakókat. A torta 100 kg alma, 1400 db tojás, 80 kg cukor, 60 kg liszt és kukoricadara feldolgozásával készül el.

A diós, kakaós piskótába aszalt vörösáfonya darabokat kevernek, amire almanektár kerül, így helyezik rá a sárgarépás puliszka réteget. Erre kerül az áfonyás- tejszínes krém, amit csokoládécsík választ ketté.

A sütemény megalkotásában megjelenik az innováció, hogy követni tudja az egészséges táplálkozás trendjeit.

A sipkaysok minden esztendőben valami újdonsággal készülnek. 2016-ban egy 1200 szeletes óriástorta készült a Tirpák Fesztiválra. A 2017-es városnapon egy 13 méter hosszú 1000 adagos kenyérlángost, 2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát, 2019-ben egy 2500 szeletes Szabolcsi tejfölös diótortát, 2022-ben 3000 szeletes fehércsokis jonatán alma tortát készítettek.

Kísérő rendezvények:

„Történelmi Játszó - Tér”

Május 12-én 10:30 és 12: 30 óra között a Vasvári Pál Gimnázium a város újratelepítésének 270 évfordulója alkalmából négy 30 perces rendhagyó történelem órát szervez a Városalapító Atyák szobra, a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér közötti szakaszon. Az órákon a várostörténeti ismertetőn túl interaktív feladatok is várják az érdeklődőket.

TIRPÁK TELEPESEK NYOMÁBAN -KERÉKPÁRTÚRA A BOKORTANYÁK VILÁGÁBA

A Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. szervezésében május 13-án a Nyíregyházi bokortanyák felfedezésére indulhatnak az érdeklődők egy tartalmas kerékpártúra keretében.

A kerékpáros örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának megismerése, tíz tanya - közöttük tipikus településszerkezetű bokortanyák - felkeresése, bepillantás a tanyai életmódba.