Városnap – Várostorta és színes programok várták szombaton a Kossuth térre látogatókat
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi programsorozattal várta az érdeklődő nyíregyháziakat a város újratelepítésének 270. évfordulóján, május 12-én és 13-án. Szombaton már reggeltől benépesült a Kossuth tér.

 

A Civil Sziget keretében helyi csoportok kaptak teret, délután egytől pedig a Pulyabálon részt vevő tánccsoportok forgataga hozta el a lendületet. Természetesen idén is elkészült a város tortája, mielőtt kiosztották minden idők legnagyobb, 3500 szeletes finomságát, Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc köszöntötte a főtéren gyülekezőket.

– Tisztelt hölgyeim és uraim, kedves nyíregyháziak! Szeretettel köszöntök mindenkit, remélem, mindenki jól érzi magát! Én tegnap a hivatalos programokon mindannyiunk nevében azt mondtam a hozzánk látogató testvér- és partnervárosaink vezetőinek, hogy köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket és velünk ünnepelnek. A barátok jóban-rosszban együtt vannak, itt most csupa jó dolog történik, és természetesen ez egy alkalom arra, hogy mind a hat testvérvárosi delegációval tudtunk beszélni arról, hogy hogyan építsük tovább a testvérvárosi kapcsolatokat. Most már talán nyolcadik éve a programunk nagyon fontos része a város tortája. A sipkaysok megsütik, a tanárok és a diákok együtt. Én az első tortánál azt kértem, és azóta nem is szóltam bele, hogy a tortát úgy süssék meg, hogy abban legyen benne mind a három torta, ami Magyarországon akkor nyolc ország tortája volt, és három a mi megyénkből. A szabolcsi alma, a szatmári szilva és a milotai diótorta – fogalmazott köszöntőjében a várostorta kínálása előtt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nyíregyháza minden idők legnagyobb várostortája

A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütötték a város tortáját. A 3500 szeletes süteményhez, többek között 100 kilogramm almát, 1400 darab tojást, 80 kilogramm cukrot, illetve 60 kilogramm lisztet és kukoricadarát dolgoztak fel a szorgos sipkays kezek.

– A mai napon egy áfonyás, almás puliszkatortát készítettünk a városlakóknak, 3500 adaggal. Ez a legnagyobb tortánk, amit készítettünk eddig. 2016-ban kezdődött ez a hagyomány, akkor úgy kezdtük, hogy 2016 szelettel készültünk, majd minden évben annyival, amilyen évet írunk. Ez folyamatosan kevés lett, így emeltük a tétet. Tavaly már 2500 volt, most 3500 szelettel próbálkozunk, hogy minél több városlakót kínálhassunk meg ezzel a finomsággal. Négy nappal ezelőtt kezdtük el az előkészületeket, amikor kimértük a hozzávalókat: 60 kilogramm lisztet, 1400 darab tojást készítettünk elő, 100 kilogramm almát tisztítottunk meg és kockáztunk fel, majd elkezdődött a sütés. A torta több rétegből áll, az első egy diós, fahéjas, almakockákkal és áfonyával sütött réteg, erre került egy áfonyás almás nektár réteg, erre rá a puliszka, ami ebben a térségben jellemző, és hogy a hagyományoktól kicsit eltérjünk, sárgarépát is kevertünk bele, hogy nagyon finom és korszerű legyen – mondta el Takács Zoltán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikum szakmai igazgatóhelyettese.

Több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téri színpad előtt, hogy megkóstolhassa Nyíregyháza város tortáját, mely egyöntetű sikert aratott. A városnapi ünnepi programsorozat pénteken és szombaton is sokakat mozgatott meg, nagyszerű hangulatban, méltóképpen emlékezett a város Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulójára.