Városnap – Hétvégén ünnepel Nyíregyháza!
Fotó: Szarka Lajos

Értéktáras emléklapok átadásával kezdődik, majd kiállításmegnyitókkal, ünnepi közgyűléssel és a Városalapítók szobrának megkoszorúzásával folytatódik a hétvégi városnapi esemény. Nyíregyháza újratelepítésének 270. évfordulóját szombaton csokis-áfonyás almanektár várostortával és koncertekkel ünneplik. A hétvégi programokat Delhusa Gjon műsora zárja.

A háborúk után elnéptelenedett városunk újratelepítésének 270. évfordulóját – a pandémia után – ebben az évben már méltó módon ünnepelhetjük. Gróf Károlyi Ferenc földesúr 1753-as pátens levelében megírta, hogy adókedvezmények fejében birtokaira fogad dolgos embereket. Így érkeztek a mai Nyíregyházára, illetve a bokortanyákra Békés megyéből és Felvidékről tót betelepülők. Petrikovics János helyi csizmadia mester szervezte a költözést, és tartotta a kapcsolatot azzal a 300 családdal, akik megművelték a földeket, és templomot építettek. A történelmünk e jeles eseményét két napon – pénteken és szombaton – ünnepeljük. A Városháza, a Móricz Zsigmond Színház, a Városalapítók szobra, és a teljes Kossuth tér mind-mind helyszíne a hivatalos és a szórakoztató programoknak. 

„Mi a célja ennek? Egyrészt az, hogy ne felejtsük el elődeinket, akik megteremtették azt a lehetőséget, és építették a városunkat, hogy Nyíregyháza ilyen szép város lett, ilyen fejlődési potenciállal. Ehhez kapcsolódik hagyományaink őrzése, értékeink védelme. Hagyományosan most már 10 éve a Városi Értéktár programjával kezdődik a városnapi ünnepségsorozat.  Kik kerültek be az idén? Az is hagyományos, hogy meghívjuk a testvér- és partnervárosainkat. Sok mindenki jön, persze nem tud mindenki itt lenni, de a szomszédos országokból Rzeszów, Bielsko-Biala, Gorlice Lengyelországból, Eperjes Szlovákiából és Nagybánya, Szatmárnémeti Romániából” – tájékoztatott a városnapi esemény kapcsán dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az ünnepi közgyűlésen méltatják városunk múltját és fejlődését, illetve megünnepeljük a testvérvárosi – köztük két jubiláló – kapcsolatot is. A partnerekkel ebben az esztendőben egyeztetnek két nyertes V4-es, és újabb tervezett pályázatok sorsáról. Szombaton lesz pulyabál, Civil sziget, és lesznek neves fellépők a fiatalok és a felnőttek kedvére egyaránt. Kihirdetik a várostörténeti rajzpályázat nyerteseit, de a történelmi játszótér, és a Tirpák telepesek nyomában hirdetett kerékpártúra is tárt karokkal várja a résztvevőket.

„Pénteken megpróbáltunk a fiatalok kérésének eleget tenni azzal, hogy két olyan előadó jön, aki népszerű közöttük. Veréb Tamás és Nemazalány érkezik a színpadra. Szombaton reggel 9-től estig folyamatosan használjuk a színpadot. Reggel a Civil szigeten szépkorú szervezeteink fognak fellépni különböző műsorokkal. Van egy nagy hagyomány Nyíregyházán, ami pulyabálként nevesedett el, amiben a gyerekek méretik meg magukat. A legjobbak itt lesznek a színpadon. Délután két nagy koncerttel várjuk az idelátogatókat, de közben 2 órára érkezik a város tortája, amit érdemes lesz megkóstolni” – sorolta a kínálatot dr. Ulrich Attila alpolgármester.

3500 szelet áfonyás-tejszínes, csokiréteges almatortát kínálnak szombaton délután 2 órától a Kossuth téren. Az édesség egyrészt épít a nyírségi almával és a puliszkával a helyi hagyományokra, de figyelembe veszi azt is, hogy egészséges legyen, ezért kerül bele sárgarépa és áfonya. A várostortához 1400 tojást, 80 kg cukrot, és 60 kg lisztet – kukoricadarát, 100 kg almát, vagy mondjuk 50 kg sárgarépát és ugyanennyi citromot használnak fel.

„Egy sütemény összeállításánál nagyon sokszor úgy gondolkodnak a háziasszonyok, hogy gyorsan, ügyesen üssünk össze egy kis finomságot, amikor jönnek a vendégek. Mi ennél sokkal mélyebbre megyünk, és olyan szakmai követelményeknek próbálunk megfelelni, hogy a több réteg, amiből összeáll a sütemény, több textúrából épül fel, amit a szakma elvár tőlünk. Legyen benne ropogós, legyen benne krémes, és pépes. Olyan csokiréteggel és olyan lekvárral fogjuk a végén megdíszíteni, amitől még egy sokkal finomabb és intenzívebb élményt tudunk adni majd a vendégeknek” – mesélte Takács Zoltán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikumának szakmai igazgatóhelyettese.

Péntek este Veréb Tamás és Nemazalány lesz a Kossuth téri nagyszínpad szereplője. Szombaton délután fél 5-től Sipos F. Tamás, majd este 7 órától Delhusa Gjon élő nagykoncertje, új formációval szórakoztatja a városnap közönségét.

Kapcsolódó galéria

Városnap 2023 - beharangozó