Városi Hackathon – 12 órán át ötletelnek a fiatalok egy tehetségbarát Nyíregyházáért

12 órás úgynevezett Városi Hackathont szerveztek pénteken, Nyíregyházán. Középiskolások, egyetemisták és fiatal dolgozók álltak elő nap végére különböző ötletekkel, amivel a tehetségeket és a szakembereket könnyebben itt tudnák tartani a megyeszékhelyen vagy visszahívhatnák azokat, akik korábban elhagyták szülővárosukat.

Kis csoportokban dolgoztak a résztvevők az első Városi Hackathonon. Egy nagyobb projekt keretén belül szervezték ezt a 12 órás programot, amelynek célja, hogy a kis- és közepes méretű városok megoldást találjanak a tehetséges fiatalok megtartására. Nyíregyházán is látni, hogy bár sok tehetséges diák jár a helyi középiskolákba és az egyetemre, végül más városokban vagy külföldön képzelik el a jövőjüket.

12 órás hackathon

Egy intenzív, közös gondolkodás volt a pénteki nap a résztvevők számára, középiskolások, egyetemisták és fiatal dolgozók gyűjtötték össze észrevételeiket és javaslataikat, majd álltak elő egy kész projektötlettel.

A kutatások, más városok tapasztalatai alapján a koncepció arra épül, hogy a tehetségek számára vonzó városnak nagyon sok területen kell tudni magas minőséget nyújtani. Ezek közül az első maga a hely, közterek, épületek, zöldfelületek, parkok, mobilitás, közlekedés. A munkalehetőségek is fontosak, legyen minőségi munkahelyeknek széles választéka, legyenek vállalkozási lehetőségek, segítsék a vállalkozásokat. Az életfeltételek, itt talán az egyik legfontosabb a lakhatás, de ezen kívül ugye a közszolgáltatások, ovi, bölcsi, iskola, digitális közszolgáltatások megléte és ide tartozik még a kulturális és rekreációs lehetőségek széles választéka. A negyedik feltétel az, hogy ezt nagyon tudatosan építsük föl és mondjuk is el, kommunikáljuk azoknak, akiket mi szeretnénk ide visszavárni és visszahozni a városba” – nyilatkozta Kézy Béla, a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője.

Nyíregyháza lehetőségei

Kézy Béla azt is hozzátette, Nyíregyháza több szempontból is jó helyzetben van, jók a város adottságai, befektetésösztönzésben is jó eredményeket ér el a település, vonzó környezetet találhatnak itt a fiatalok, de vannak olyan területek is, amelyekben még lehet előre lépni. Ilyen például a munkalehetőség, de ezeknek sem a száma, hanem a minősége a fontos. A város turisztikai marketingje nagyon jó, teszi hozzá a szakember, a vendéglátáson lehetne még mit javítani, de ez is kétirányú dolog, hiszen a minőségi vendéglátóhelyekhez kell az a réteg, akinek van ezeken a helyeken elkölthető jövedelme.

Jó kapcsolat a fiatalokkal

Az önkormányzat a diák-polgármesteri irodával tartja a kapcsolatot és folytat egyeztetéseket, így sok ötletet kapnak a fiataloktól. A tehetségek helyben tartása pedig a városvezetés számára is a kiemelt feladatok közé tartozik.

Rengeteg tehetség van, elég, ha csak megnézzük a szakiskolákban elnyert első, második, harmadik helyezéseket a nagy országos szakmai versenyeken vagy az általános és középiskolákban elért tanulói eredményeket, de az aktív munka világában élők pozitív eredményei is ezt tükrözik. A magyar ember genetikájában hordozza a tehetséget, de a mai világban a tehetség nem egyenlő azzal, hogy a lexikális tudása milyen, hanem sokkal cizelláltabb és sokkal finomabb ennél. Nincsenek már polihisztorok, egy szakterületnek csak a nagyon kifinomult részét tudják az emberek és úgy tesznek hozzá a többihez” – mondta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A város tehetséges, a feladat az, hogy ezeket a fiatalokat megtartsák, vagy ha el is mennek más településre vagy országba tanulni, akkor visszatérjenek – tette hozzá dr. Ulrich Attila.

Kapcsolódó galéria

TalentMagnet előadás sorozat 20220930