Váratlan vendég – Morális üzenet a Kamarából
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Váratlan vendég lendületes, fordulatos, rejtélyes, tele van feszültséggel – minden megvan benne, ami egy jó krimihez kell, ugyanakkor erős társadalomkritikája és morális mondanivalója okán jóval több is, mint egy nyomozás története. 76 évvel megírása után tanítása még mindig aktuális, ennek köszönheti páratlan népszerűségét. Így ajánlja a Móricz Zsigmond Színház februári kamarabemutatóját. Az előadás rendezője Guelmino Sándor.

Látszólag krimi a Váratlan vendég, igyekeznek is majd annak szabályai szerint előadni, de jóval több ennél, mint hogy bűnöst-gyilkost keresnek, és akár találnak is. J. B. Priestley bár később írta, de 1912-re, a világháború elé helyezte a cselekményt, hiszen üzenete kortalan, vélhetően bárhol és bármikor hasonlóan működnek az emberi viszonyok. A darab olvasópróbáját tartották a Móricz Zsigmond Színházban.

„Az biztos, hogy egy nagyon érdekes mű. 1945-ben íródott, és azóta Angliában kötelező tananyag az iskolákban. Nem olyan régen készült belőle egy BBC film is, ami meglehetősen jó lett. Amerikai film is készült belőle, még az ’50-es években, és nagyon hamar bemutatták nálunk is a megírása után. Tulajdonképpen egy picit Magyarországon elfeledett mű, amit viszont Amerikában, Angliában azóta is játszanak” – mesélt a mű eredetéről a rendező, Guelmino Sándor.

Olyan erős a történet morális háttere, hogy iskolapéldája annak, az irodalom hogyan tudja nevelni az embereket. Igen, ez egy érzékenyítő darab, mely arról szól, hogy felelősek vagyunk egymásért, szolidaritásra, empátiára van szükség minden társadalomban. Ez a tanulsága a Váratlan vendégnek – fogalmazott a rendező.

„Igyekeztünk olyan díszletet készíteni, mely azt a fajta elegáns, polgári miliőt vissza tudja tükrözni. Konkrétan egy eljegyzési vacsorán játszódik a darab. Elvileg nagyon jómódú emberek lakják ezt a lakást. Ezt mindenképpen szeretnénk tükrözni. Viszont biztos, hogy lesz benne néhány csavar, és nemcsak a krimi miatt, hanem a díszletben is. Ezek a filmadaptációk éltek azzal, hogy különböző flashbackeket is behoztak a darabba, ami elvileg egy helyszínen játszódna, és mi ezt megtartottuk, és sok mindent fog tudni, tulajdonképpen egy varázsdobozt készítünk, nem is egy díszletet” – mondta a látványról a rendező.

Bűnösöket, felelősöket keres a szerző, és talál is. Az alkotók azt remélik, hogy mindenki magába néz, és látja, hogy miért – miben is vagyunk felelősek egymásért – fejtette ki a gondolatot Guelmino Sándor. A látvány Ondraschek Péter és Kárpáti Enikő munkája. Az előadás szereplője többek között Szabó Márta, Horváth Margit, Tóth Károly és Gulyás Attila. A bemutatót február 18-ra tervezik, a Krúdy Kamarában.