Változások – Bér- és nyugdíjemeléssel kezdődött a 2024-es év

Egynapos autópályamatrica, 11 millió forintos babaváró hitel és béremelések – több változással indult a 2024-es év. A nyugdíjasok hat százalékos emelést kapnak, valamint februárban érkezik a 13. havi juttatásuk. Idén lesz hatnapos hosszú pihenés, cserébe három szombati munkanap is.

2024-ben számos ünnepünk hétköznapra esik, így lesz majd idén három-, négy- és hatnapos pihenő is.

Ünnepek és hosszú hétvégék

A hagyományos munkarendben dolgozók az év első nemzeti ünnepén, március 15-én is otthon lehetnek majd, ez a nap péntekre esik. Március 31-e húsvétvasárnap, április elseje húsvéthétfő. Május elseje, a munka ünnepe 2024-ben szerdára esik, augusztus 20-a pedig keddre. Október 23-a egy szerdai, november elseje egy pénteki szabadnapot jelent. A karácsonyi ünnepeket 2024-ben kedden, szerdán és csütörtökön ünnepeljük majd, a szenteste idén egy keddi napra esik majd, így itt egy hatnapos szünetre lehet számítani. Ez viszont azt is jelenti, hogy a pihenőnapokat majd szombati munkanapokon kell ledolgozni. Amíg tavaly egy szombati munkanap sem volt, idén három is lesz: egy augusztusban és kettő decemberben. 2024 pedig azért is lesz más, mert az idei szökőév, egy plusz napot is tartalmaz a naptár, vagyis 2024 majd 366 napból áll, ezzel korrigálva a csillagászati és naptári év közötti eltérést.

Szigorúbb büntetés

Január elsejétől a rendőrség jobban figyel a gépjárművel elkövetett szabálysértésekre, a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőket egy most életbe lépett szigorítás alapján akár a vezetéstől is eltilthatják bizonyos szabálytalankodás esetén. 2024-től már nem kötelező magunknál hordani a jogosítványunkat, ellenőrzés során elég telefonon bemutatni az igazoltató rendőrnek. Március elsejétől már egynapos autópályamatricát is vásárolhatunk, az eddig legrövidebb érvényességű 10 napos helyett. Az egynapos ára 5150 forint lesz.

Babaváró hitel

A házaspárok a korábbi 10 millió forint helyett már 11 millió forinthoz juthatnak a babaváró hitellel. A kormány családpolitikájának célja, hogy az élet minden fontos szakaszában segítse a gyermeket tervező és nevelő családokat, és a nehéz gazdasági helyzetben is erősítse a családok támogatását. Ennek érdekében emelték meg egymillió forinttal az összeget – erről a családokért felelős államtitkár beszélt a napokban. Azok a házaspárok vehetik fel azt a hitelt, ahol a feleség már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

Bér- és nyugdíjemelés

2024. január elsejétől emelkedik a gyed felső összeghatára, a diplomás gyed és a gyermekek otthongondozási díjának összege is, de tovább emelkednek a minimálbérek is, januárban pedig már az emelt összeget kapják kézhez a dolgozók. Januártól hat százalékkal emelkednek a nyugdíjak, és februárban érkezik a 13. havi juttatás.

Visszaváltó automaták

Jelentős változás, hogy januártól üveg- és műanyagpalack-visszaváltó automatákat helyeztek üzemben a boltokban. Az automata tárolók könnyítve szortírozzák szét a fém, a műanyag és az üveg italcsomagokat, a visszaváltott üvegekért pedig darabonként 50 forintot kaphatunk. Fontos azonban, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben már nem kell laposra taposni a flakonokat. A pénzt utalvány formájában is kérhetjük, de akár jótékony célra is fel lehet ajánlani. Évente több, mint 3 milliárd darab italos palack kerül forgalomba, a cél az, hogy ezek 90 százalékát begyűjtsék és újrahasznosítsák.