10 éves jubileumát ünnepli a  Móricz Zsigmond Olvasókör

A   Móricz Zsigmond Olvasókör 2014. január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából alakult  a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület keretében  azzal a céllal, hogy az egyesületi tagokat, valamint a könyvtárat látogató, olvasni szerető embereket, irodalombarátokat rendszeresen összehozza, hogy egy finom  tea mellett   beszélgessenek, véleményt cseréljenek  közös olvasmányélményeikről, ill. az elolvasásra ajánlott műről.  

Az olvasóköri alkalmainkon  könyvbemutatókat, író-olvasó találkozókat, zenés irodalmi délutánokat , felolvasásokat, irodalmi előadóesteket, ismeretterjesztő előadásokat, évfordulós megemlékezéseket, várostörténeti- és irodalmi sétákat is tartunk.  A havonta egy alkalommal-általában a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban tartott - összejöveteleinken minden korosztály képviselteti magát-a fiataloktól a nyugdíjasokig, átlagosan 50-60 fő aktív részvételével, folyamatosan bővülő érdeklődés mellett- Dr. Bihari Albertné olvasóköri elnök és Csabai László társelnök vezetésével.

Az olvasókör régiónkon kivüli elismertségét, az  irodalmi közéletben való jelenlétét jelzi, hogy két alkalommal  mutatkozhattunk be a budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, több alkalommal gálaműsorral szerepeltünk a kőbányai Újhegyi Közösségi Házban.

A Nők Lapja 2021/45. számában terjedelmes riport keretében ismerhették meg a népszerű hetilap olvasói az egyesületünk- kiemelten az olvasókör tevékenységét. Sokszínű tevékenységünk elismeréseként 2023-ban felvételt nyertünk az Olvasókörök Szövetségébe.

Jó együttműködésünk eredményeként az Olvasóköri  Szövetség az idei  nyári országos találkozóját Nyíregyházán tartja  2024. július 26-28. között, melynek a házigazdája az olvasókörünk lesz.

 Reméljük, hogy az olvasóköri tagok személyes olvasmányélményei közösségben való megosztása által szerzett tapasztalatot a maguk javára, lelki és szellemi jóllétük erősítésére, személyiségük és mindennapi életük, kapcsolataik  építésére tudják  fordítani.

 Reméljük, hogy az olvasás szeretete, az anyanyelv ápolása mellett a magyar kulturális örökség megőrzésével és  továbbadásával hozzájárulhatunk  az elkövetkezendő nemzedék szebb jövőjéhez.  

A jubileum alkalmából 2024. január 12-én ünnepi ülést tartunk a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, ahol Dr. Bihari Albertné prezentációs előadással idézi fel az elmúlt 10 év fontosabb eseményeit, majd az olvasóköri tagok emlékeznek a Kör olvasmány- és közösségi élményt nyújtó alkalmaira, miközben a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület énekkara vidám dalokkal színesíti az ünnepi eseményt-Antal Krisztina vezényletével.

S természetesen a kötetlen baráti beszélgetés és az ünnepi torta sem marad el…

Összeállította: Dr. Bihari Albertné