Változások az ügyeleti alapellátásban – A 1830-as telefonszámon segít a mentésirányítási rendszer

Változik az ügyeleti alapellátás 2023. március elsejétől. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 13 helyszínen biztosítanak háziorvosi ügyeleti ellátást. A sürgősségi ügyeletet az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszere koordinálja majd, őket a 1830-as központi telefonszámon lehet majd elérni.

Az ügyeleti alapellátást 2023. március 1-től Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében az Országos Mentőszolgálat látja el, majd az egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszert, vagyis a háziorvosi ügyeleti ellátást és sürgősségi ügyeletet, az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén biztosítják minden rászoruló számára. Az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi régiójához tartozik Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Szolnok megye.

Jó gyakorlatok a szomszédból

Hajdú-Bihar vármegyében 18 hónappal ezelőtt kezdődött egy pilot projekt, ami az ügyeleti ellátórendszer új struktúráját építette fel. Az eredményeket kiértékelték, így ebbe az ellátási formába tudnak bekapcsolódni más térségek is, többek között Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is – a részletekről a regionális igazgató számolt be stúdiónkban.

18 hónappal ezelőtt egy gondos előkészítő munka kezdte meg annak az ügyeleti projektnek a felépítését, ami abból ered, hogy azok a tapasztalatok kerültek az Országos Mentőszolgálat elé, hogy az ügyeleti ellátórendszerben nagyon heterogén az ellátás struktúrája. Számos ügyeleti ellátópont van egy megyében, így az országban is, számos heterogén szolgáltató kezében és egészen eltérőek voltak azok a lehetőségek, amelyek a beteg számára megnyíltak arra, hogy ügyeleti időben segítséget kapjanak. Azt szerette volna az a pilot projekt egységesíteni, hogy egy megyében egy adott ügyeleti időszakban mindenki hasonló elvek szerint, a betegbiztonságot maximálisan garantálva és a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásával kaphasson ügyeleti ellátást” – nyilatkozta dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató.

Jelentős eltérések voltak a kistelepülések, városok és megyeszékhelyek között. Ez komolyan rányomta a bélyegét a rendszerre, így a jogszabályalkotó célja az volt, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket biztosítsanak – tette hozzá dr. Korcsmáros Ferenc. 45 ezer ellátási esemény kiértékelése adott olyan adatmennyiséget, amivel más térségekben is alkalmazni tudják az új rendszert. A betegelégedettségi mutatók kifejezetten magasak voltak ebben a 18 hónapban, ellátás nélkül egy páciens sem maradt.

Új telefonszám: 1830

Két telefonszámot szeretnénk, ha megjegyezne a lakosság. Ha nagy a baj, akkor ugyanúgy a 112-t kell hívni és a mentő fog menni egy balesethez, egy életveszélyes állapotban lévő beteghez. Ez nem változott. Ha úgy döntünk, hogy ügyeleti ellátást szeretnénk igénybe venni egyéb ok miatt, például gyógyszerre van szükségünk vagy olyan akut problémánk keletkezett, ami nem várhat a következő háziorvosi rendelésig, akkor a 1830-as központi megyei ügyeleti hívószámot kell hívni. Ez a hívószám a központi mentésirányítás irányító csoportjában csörög. Ott a jól képzett mentésirányító kollégák fogják fogadni a hívást, ők egy kikérdezési protokoll mentén eldöntik, hogy a beteg panaszai, tünetei alapján milyen szintű ellátási igényre van szükség és többféle lehetőséget tudnak felajánlani a probléma megoldására” – tette hozzá a regionális igazgató.

A mentésirányítók kapcsolhatják az ügyeletes orvost, kiküldhetnek ügyeleti ellátóegységet a beteg lakására vagy megkérhetik a beteget, hogy fáradjon be a 13 járásközpontban található ügyeleti ellátóhely egyikébe.

Fontos helyszínek és időpontok

A kikérdezéskor kiderülhet, hogy sokkal komolyabb a baj, mint amit előzetesen a páciens gondolt, akkor természetesen rögtön mentőt küldenek a beteghez. A 1830-as hívószámon egyszerűbb esetekben is kérhetünk orvosi tanácsadást akkor, amikor már véget ért a háziorvos rendelési ideje. Nyíregyházán egy felnőtt és egy gyermek ellátópont is van, valamint további 13 vegyes ellátást nyújtó központ van a megyében. Ezek 16 órától este 10 óráig működnek hétköznapokon, hétvégén pedig 8:00 és 14:00 óra között. Ebben az időszakban a háziorvosok és gyermek háziorvosok vesznek részt az ügyeleti rendszerben.

Ellátás 22 óra után

22 óra után már az Országos Mentőszolgálat mentőállomásai, mentőegységei és mentési pontjai is bekapcsolódik az egységes sürgősségi rendszerbe.

Este 10 óra után abban az esetben, hogy ha a 1830-at hívja a beteg, akkor szintén az adott megye mentésirányító központjába fogja kapcsolni a rendszer, ahol a mentésirányítók ugyanolyan protokoll szerint kérdezik ki, mint a 16 órától 22 óráig történő időszakban, és döntenek. Döntenek arról, hogy a panaszai, tünetei mögött húzódik-e meg klasszikuson olyan sürgősségi kórkép, amely azonnali mentőellátást igényel vagy húzódik-e meg olyan kórkép, amivel nem várhat a másnapi háziorvosi rendelésig. Ekkor van három lehetőség: egyrészt lehet kapcsolni az ügyeletes orvost telefonos tanácsadás céljából, be lehet hívni a beteget a hat ügyeleti ellátópont egyikére vagy pedig, ha arról van szó, hogy a beteg nem tud bemenni az ügyeleti ellátópontra és másnap reggelig nem várhat semmiképp a háziorvosi ellátásig, akkor pedig a kijáró ügyeleti egységek fogják garantálni azt, hogy felkeresik a beteget a lakásában és ott fogja megkapni az ügyeleti ellátást” – tájékoztatott dr. Korcsmáros Ferenc regionális igazgató.

A hat ügyeleti pont: Nyíregyháza, Fehérgyarmat, Kisvárda, Mátészalka, Vásárosnamény és Hajdúnánás. Ezeket a kórházi sürgősségi ellátás közelében alakították ki, így mindenki az állapotához igazított ellátóhelyre tud kerülni és a klasszikus ügyeleti ellátást igénybe vevő betegek a sürgősségi osztályok mellé integrált alapellátási ügyeleteken kaphatnak ellátást. Így a kórházi sürgősségi osztályokon csökken a leterheltség, azokat a betegeket, akik eddig órákon át várakoztak, jóval hamarabb ellátják az alapellátási ügyeleti egységben – tette hozzá dr. Korcsmáros Ferenc.

Kapcsolódó galéria

Országos Mentőszolgálat - Nyíregyháza