Változások a vagyonvédelemben

2015. januárjától a vállalatbiztonsági rendszerben jelentős változások következtek be. Magyarország kormánya még 2014. december 30-án a 360. számú rendeletében határozta meg a vagyonvédelemben használatos minimális szolgáltatási rezsióradíj mértékét. Ez egy közel 2 ezer forintos rezsióradíjat jelent, amelyet korábban már az építőiparban is bevezettek. A gyakorlatban azonban mégis sajátosságokat tartalmaz, hiszen a szakember szerint, ha szétnézünk a városban, akkor látható, hogy a kormányrendeletben meghatározottakhoz képest a harmadáért szolgáltatnak a vagyonvédelmi cégek.
Mandrik István, a Polgári Biztonságvédelmi Szolgálat ügyvezetője a Nyíregyházi Televízió Híradójának kifejtette, a változások nem jelentenek egyből megoldást a vagyonvédelem minden területén, hanem majd fokozatosan, folyamatosan „nőnek fel” a szolgáltatók a rezsióradíjhoz. Erre a kormányrendelet lehetőséget is biztosít, hiszen írásos indoklással lehetőséget teremt ahhoz, hogy eltérjenek a rezsióradíj mértékétől.

TOVÁBBI VÁLTOZÁSOK A MUNKAVÉDELEMBEN IS

December 31-gyel megszűnt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Ennek keretein belül tevékenykedett a Munkavédelmi- és Munkaügyi Főigazgatóság, amely irányította felső szinten és másodfokon a munkavédelmet és a munkaügyi ellenőrzéseket. Jelenleg a Gazdasági Minisztériumba kerül két főosztály, az egyik a Foglalkoztatás Biztonsági Felügyeleti Főosztály, amely a munkavédelem irányítását veszi át, a másik pedig a Munkafelügyeleti Főosztály. Ez foglalkozik majd a munkaügyi ellenőrzésekkel. A megyében továbbra is megmaradnak a szakigazgatási szervek, amelynek szakemberei a munkahelyeken végeznek ellenőrzéseket, továbbá vitás esetekben első fokon eljárnak. Másodfokon viszont a Misztérium Osztályain döntenek majd. Vátozás továbbá, hogy megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amellyel kapcsolatosan megkezdték a szakemberek felkészítését. Ebben az esztendőben a vagyon, - a tűz, - a munka és a környezetvédelemben komoly változásokra kerül sor, amelyek mind a munkavállalók biztonságát szolgálják.

Mikita Eszter

Fotó: irodaparkkomplex.hu