Változások a fizetési meghagyásos eljárásokban

A 3 millió Ft-ot meg nem haladó, pénz fizetésére irányuló lejárt követelések csak fizetési meghagyás útján érvényesíthetőek. Ezekben az ügyekben bírósághoz nem lehet fordulni, továbbra is közjegyzők járnak el.


A fizetési meghagyás pénzbeli marasztalást tartalmazó határozat. Jogerőre emelkedése esetén végrehajtás is kezdeményezhető a kötelezettel szemben.

3 millió Ft-ot meghaladó, de 30 millió Ft-ot el nem érő követelések érvényesítése esetén lehetőség a fizetési meghagyásos eljárás megindítása.

30 millió Ft fölötti, lejárt pénzkövetelés érvényesítése pedig kizárólag bírósági úton lehetséges.

Lényeges változás, hogy már nem csak a kötelezettnek, hanem a jogosultnak is belföldi kézbesítési címmel kell rendelkeznie. Ennek hiányában a közjegyző a kérelmét visszautasítja. Egy cégnél nem elég például, ha a vállalkozás kézbesítési megbízottal rendelkezik.

Idén – az állam, az önkormányzatok, cégek, jogi képviselővel rendelkezők mellett – már az egyéni vállalkozók számára is előírás, hogy csak elektronikus úton indíthatnak fizetési meghagyásos eljárást.

Jogi képviselő nélkül eljáró magánszemélyek és társasházak viszont változatlanul, bármelyik közjegyzőnél kezdeményezhetik a fizetési meghagyás kibocsátását papír alapon is.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék