Valóra vált álmok – Kárpátaljai gyerekek kirándultak a Nyíregyházi Állatparkban

Harminc kárpátaljai gyereknek és tanítóiknak szerveztek magyarországi élményprogramot, pénteken a Nyíregyházi Állatparkban jártak. Bár Kárpátalján nem dúlnak harcok, az egész Ukrajnát érintő humanitárius krízis jelentősen nehezíti az ott élők küzdelmes mindennapjait. A kirándulásukat az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálta, miután a Tisza-parti Kőrösmezőn élő gyerekek néhány éve a Tisza nevében című természetfilmben arról beszéltek, nagy vágyuk, hogy eljussanak a nyíregyházi LEGO gyárba és az állatparkba.

Izgatottan várakoztak a Nyíregyházi Állatpark előtt a gyerekek és a felnőttek egyaránt, a kárpátaljai csoport nagy része még nem járt korábban Magyarországon. A Tisza-parti Kőrösmezőn élő iskolásoknak egy álmuk vált valóra azzal, hogy eljutottak Nyíregyházára és eltölthettek egy napot az állatkertben.

Valóra vált álom

A Tisza nevében című természetfilmben szerepeltek korábban a diákok, akkor beszéltek erről a vágyukról, hogy szeretnének eljutni az állatkertbe. Egy médiafigyelő cég és az Ökumenikus Segélyszervezet közösen valósította meg álmukat. A programra pedig elhívták a film rendezőjét is.

Bemutattam, hogy hogy szelektálják a hulladékot és milyen lelkesek, nagyon megható volt látni őket, és akkor tudtam meg, hogy az a legnagyobb álmuk, hogy eljussanak Nyíregyházára a LEGO-ba és az állatkertbe. Ez el is hangzott a filmben, elmondtam narrációban és láss csodát, meghallgatták, mások is megnézték a filmet. Annak idején elkezdtük szervezni, de akkor a Covid, aztán a háború kitörése ezt keresztülhúzta” – nyilatkozta Ljasuk Dimitry filmrendező.

Némi csúszással, de ezen a héten végre részt vehettek ezeken az élményprogramokon a gyerekek. Az egyik kedvenc időtöltésük a gyűrűsfarkú makik etetése volt. Az Ukrajnát érintő humanitárius krízis jelentősen nehezíti az ott élők amúgy is küzdelmes mindennapjait, ezt pedig a gyerekek is megérzik.

Nem tudjuk a jövőt, napról napra élünk. Hál’ Istennek nálunk, Kárpátalján csend van, de azért sok férfit elvittek, sok férfi halott. Ez rossz hatással van a mindennapokra és nem tudja az ember, hogy mi lesz a jövő” – mesélte Kolesznyikova Mária, a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola tanítója.

Segítség a menekülteknek

Az utazást az Ökumenikus Segélyszervezet koordinált. A szórványban élő magyar gyerekek és tanítói, összesen harminc fő érkezett Nyíregyházára.

Három gyereknek az édesapja a fronton van, harcol. A háború már több mint egy éve tart, a felnőtt lakosságnak is egy folyamatos feszültségben kell élnie, nem tud eltűnni a mindennapokból. A gyerekekre ez a terhelés – azt kell, hogy mondjam – még nagyobb. Mindannyian átélték azt, hogy légi riadó van, pincébe kell menni” – nyilatkozta Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője.

Az Ökumenikus Segélyszervezet eddig több mint 360 ezer menekültnek segített Magyarországon és Ukrajna 20 régiójában, többek között mintegy 1700 tonna adománnyal, menekültszállások támogatásával, valamint pszichoszociális segítségnyújtással.