Válogatott – Nyíregyházán készülnek a vívók
A szabolcsi megyeszékhelyen tréningezik a kerekesszékes vívó válogatott.

Nyíregyházán edzőtáborozik a magyar kerekesszékes vívó válogatott. A nemzeti csapatnak az NYVSC két versenyzője, Veres Amarilla és Tarjányi István is tagja. Mindketten esélyesek arra, hogy ott legyenek a paralimpián, Rióban.

[video]

– Az elmúlt két év munkájának az elismerése, hogy Nyíregyházán tart edzést Szekeres Pál szövetségi kapitány a válogatott tagjainak. A nulláról kezdtük ezt a sportot a megyeszékhelyen, és ma már büszkén mondhatom, hogy két olyan sportolónk is van, akiknek reális esélyük van kijutni a paralimpiára – mondta Pákey Béla edző.

Kard helyett párbajtőr

Tarjányi István a kezdetektől részt vett az edzéseken. A 32 éves sportoló korábban atletizált, de egy betegség következtében tolókocsiba kényszerült. Amióta vív, ismét teljes az élete. Veres Amarilla már korábban is vívott, de kerekesszékben csak néhány hónapja próbálta ki a kardozást. Azóta a világranglista harmadik helyéig küzdötte fel magát.

– Nem egyszerű a dolgunk, mert kardban nem rendeznek jövőre olimpiát, ezért Amarillának tőr- és párbajtőredzéseket kell tartani, neki pedig át kell szoknia az új fegyvernemhez. Jól haladunk, az eredmények ezt igazolják – mondta Pákey Béla.

Nyílt nap

A nyíregyházi vívók pénteken a fogyatékos sportolóknak rendezett sportgálán elismerést vehettek át. Szombaton és vasárnap már az edzéseké a főszerep reggeltől estig. Szombaton nyílt edzést tartottak a Ridens iskolában, ahol bárki megismerkedhetett a kerekesszékes vívással.

Dankó László