Vallási turizmus - Kilátó, zenés áhítat és Nemzeti Kegyhely

Kilátó a templomtoronyban, zenés áhítat és a Nemzeti Szentély – a vallási turizmus szempontjából is több lehetőséget kínál Nyíregyháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ide látogatók szempontjából.

A 20.század közepén készült a kegyoltár, amiért a legtöbben ellátogatnak Máriapócsra. 1696-ban Pócs falu fatemplomában a hívek lettek arra figyelmesek, hogy az Istenszülő-ikon mindkét szeméből folynak a könnyek. A könnyezés eseménye csodálattal töltötte el a jelenlévőket, a következő napokban pedig tömegek érkeztek a templomba, köztük császári tisztek, tisztviselők és más felekezetű hívek is. A könnyezés két hétig szünet nélkül tartott, majd kisebb megszakításokkal egészen december 8-ig tapasztalták.

Nemzeti Szentély

A könnyező ikon az osztrák császár és magyar király kérésére Bécsbe szállították, az eredeti kép helyett egy másolat került Máriapócsra, ami szintén könnyezni kezdett 1715-ben. A második könnyezés után, a zarándokok növekvő száma miatt, a fatemplom már nem tudta befogadni a Szűzanya könnyező képéhez érkezőket. Indokolttá vált egy új templom építése. Az elmúlt évtizedekben a görögkatolikusok fontos helyszíne lett a nyíregyházától félórányira elhelyezkedő Máriapócs, évente 5-600 ezer zarándok és turista keresi fel a templomot, amit 2005-ben Nemzeti Szentéllyé nyilvánítottak. A nemzeti kegyhely oldalán elérhető a máriapócsi búcsúk és zarándoklatok rendje is, többek között augusztus 8-án kezdődik majd az ifjúsági gyalogos zarándoklat és augusztus 13-án és 14-én lesz a Nagyboldogasszony-napi búcsú.

Kilátó a templomtoronyban

A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház a nyíregyházi Kossuth téren a város turizmusának egyik fontos eleme. Itt tavaly egy kilátót alakítottak ki az egyik toronyban. Az ingyenes látogatható attrakció minden nap reggel 9 órától délután 5 óráig fogadja az érdeklődőket, természetesen csak akkor lehet felsétálni, amikor épp nincs mise a templomban. Ha felmászunk 94 lépcsőfokot, 28 méter magasból tekinthetjük meg a belvárost és a környékét.

Zenés áhítat

A Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség is várja az érdeklődőket Zenés Áhítatra július 17-én, vasárnap este 18 órakor az evangélikus nagytemplomban. Az esten közreműködik Bátori István bolognai orgonaművész, a belépés díjtalan lesz.