Választás 2022: ma lejár az országos listák bejelentésének határideje
Fotó: Illusztráció

Szombaton 16 órakor lejár az országos listák bejelentésének határideje az áprilisi országgyűlési választásra, eddig egy pártlistát és 12 nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Április 3-án a választópolgárok két szavazólapon szavazhatnak, az egyiken az országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére; ezeknek a jelölteknek a bejelentésére pénteken 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint már mintegy háromszáz egyéni választókerületi jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba. A bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltek ajánlásainak ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére hétfőig van lehetőségük a bizottságoknak.

A másik szavazólapon a választópolgárok országos listára szavazhatnak, amely lehet pártlista vagy nemzetiségi lista. Az országos pártlisták és a nemzetiségi listák bejelentésének határideje szombat 16 óra.

A választáson azok a pártok állíthatnak országos pártlistát, amelyek a fővárosban és 14 megyében, összesen legalább 71 egyéni választókerületben jelöltet tudtak állítani.
Az országos listákat a Nemzeti Választási Bizottság veszi nyilvántartásba, de egy nappal a határidő lejárta előtt még csak egy párt listáját vették nyilvántartásba.

Az áprilisi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok is állíthatnak országos listát. Ezekre a listákra azok a választók szavazhatnak, akik az országgyűlési választásra is kiterjedő hatállyal kérték felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.

Az országgyűlési választáson országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát akkor állíthatott, ha a közgyűlés erről január 31-ig döntött. Továbbá szükséges volt a listaállításhoz a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása. Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidő lejártáig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra. Az NVB-nél azonban a többi 12 nemzetiség már bejelentette listáját és azokat a testület nyilvántartásba is vette.

Forrás: hirado.hu