Vakációs úticélok – Idén Görögország és Horvátország a magyar turisták kedvence
Fotó: Illusztráció

Javában tart a nyaralási szezon, aki teheti vízparton pihen a családjával. Idén Görögország és Horvátország a magyar turisták kedvence. Emellett sokan maradnak belföldön, ők a Balatont, a Velencei és a Tisza tavat, hétvégente pedig a wellness hoteleket választják.

A szervezett utak keretében Görögországba és Olaszországba látogat a legtöbb magyar turista, az egyéni utazások fő célpontja Horvátország. Ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentéséből. A 2017. évi 6,2 százalékos visszaesést követően 2018-ban 629 ezer magyar utazott magyar utazási iroda szervezett programja keretében külföldre, ami 12 ezres, 1,6 százalékos növekedés éves összevetésben. Minden ötödik szervezett útra induló magyar Görögországot vette célba, az utazási irodák segítségével 128 ezren 910 ezer vendégéjszakát töltöttek ott. A megyénkben élők nyaralását kényelmesebbé tette, hogy az idei évtől újabb járatok is indultak a debreceni repülőtérről, ez pedig egyértelműen érezhető volt a foglalásokban.

Emellett egyre többen utaznak néhány napra Moszkvába, Barcelonába, Tel-Avivba, Londonba, Párizsba és Milánóba. A szakemberek minden nyaralás előtt javasolják a betegség- baleset- és poggyászbiztosításokat, hiszen enélkül szomorú és kifejezetten drága is lehet a vakáció. Arra is felhívják a figyelmet, hogy mindenképpen a Magyar Kereskedelmi Engedélyeztetési Hivatal által kiadott engedélyszámmal rendelkező, bejegyzett utazási irodát válasszanak. Fontos, hogy alaposan olvassák el a kapott utazási szerződést is, így elkerülhetik a kellemetlen meglepetéseket.

Itthon a nyaralás szempontjából továbbra is a Balaton, és a Velencei és a Tisza tó a legnépszerűbb, de a belföldi turizmusnak újabb lendületet adhat, hogy az ünnepek kapcsán újra sok a hosszú hétvége. Ilyenkor megtelnek a fürdőkkel rendelkező hazai szálláshelyek. Továbbra is sláger Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Egerszalók, de sokan utaznak Hévízre és a többi dunántúli fürdőhelyre is.