Nyíregyháza szülöttére, Váci Mihályra emlékeztek pénteken a város több pontján is

Nyíregyháza szülötte és büszkesége, Váci Mihály író, költő születésének 95. halálának 50. évfordulóján emlékezett az utókor. Váci Bessenyei téri szobránál, majd a Kulturális Központ előtt  álló emléktáblánál koszorúztak a város kulturális életének képviselői, majd a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai mutatták be műsorukat.

Váci Mihály  Kossuth- és József Attila–díjas költő 1924. decemberében született Ókisteleki szőlőben, és 45 éves korában Hanoiban hunyt el, ahová egy kulturális delegáció tagjaként utazott. A kettős évforduló okán ismét ünnepi megemlékezést szervezett a város és a nevét viselő kulturális központ.

Halkóné dr. Rudolof Éva képviselő elmondta:

A városban azon kívül, hogy egy megemlékzéssorozatot rendezünk évek óta, számos közintézmény, utca is viseli Váci Mihály nevét, vagy a Polgármesteri Hivatal egyik tanácsterme is az ő nevét viseli. Tehát ez a megemlékezés, ez a rendezvénysorozat, amelyet iskolákkal közösen szervez a város, fontos az itt élő emberek számára, fontos számunkra, akik a kultúráért, a közéletért bármit is tenni képes, tenni akaró emberek vagyunk, hogy a múltat ápoljuk, és példát mutassunk a fiatalok számára.

Váci megítélése időről időre változik. Hol ünnepelt, sokat szavalt költő volt, hol a rendszert kiszolgáló, egyesek által kommunistának titulált politikus, aki  mindig a kisemberért, az otthonért dolgozott. Tette ezt tanítóként, képviselőként és alkotóként is.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója hozzátette:

Filozófiánk az, hogy a gyökerekhez visszatérni, a fiatalságnak megmutatni a  nyíregyházi értékeket. Váci Mihály igenis egy nagyon komoly értéke Nyíregyházának, éppen ezért egy méltó emlékezéssorozatot szerveztünk mára. 

A nem elég jóra vágyni, az Akác a forgószélben, a  Kelet felől, a Mindenütt otthon, a Valami nincs sehol, vagy a Százhuszat verő szív költője néhány magyaróra után felkelti a diákok érdeklődését is.

Körei László, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium tanára azt is elmondta:

Váci Mihály életét fogjuk bemutatni. Nagyon klülönleges lesz a műsor. A regionális kultúra kelet felől egy olyan szellemiség, amelyet Váci Mihály képviselt, amely tovább él, megelevenedik a mai napon. Büszke vagyok arra, hogy a zrínyisek ezt vállalták. Olvassák Váci Mihályt, szavalják verseit, és fontosnak tartjuk azt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a regionális kultúra fejlődjön, bővüljön és velünk éljen tovább Váci Mihály szellemisége.

Az esemény szervezői oklevéllel köszönték meg a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület vezetője munkáját, a Váci irodalom őrzése, gyűjtése és népszerűsítése miatt. A Társaság most mutatta be azt az ingyenes gyűjtőfüzetet, mely Nyíregyházától Győrig mutatja meg a Váci emlékhelyeket és intézményeket. Ezen túl esszéíró és összehasonlító verselemzésre hirdettek pályázatot az ifjúság számára. A dolgozatokat március 20-ig küldhetik el a Társaság székhelyére, a Városmajor út 2. szám alá.

Kapcsolódó galéria

Váci Mihályra emlékeztek 2019