Váci 90

Lakatos Máté színművész Váci Mihály Százhuszat verő szív című költeményével emlékezett városunk szülöttére, aki 1924 decemberében látta meg a napvilágot. Nyíregyházán végzett a Tanítóképzőben, majd a környék tanyasi iskoláiban oktatta és nevelte a gyerekeket. A második világháborúban segédszolgálatos katona volt, amely nem csupán lelkileg, hanem testileg is megviselte. 1949-ben került Budapestre, ahol aktív résztvevője volt az irodalmi életnek, de közben pedagógusi vénáját is hasznosította. 1963-tól országgyűlési képviselő, emiatt sokat utazott külföldre. Ezek a kirándulások gondolkodásmódjára és költészetére is hatással voltak. Bármerre is járt a világban, szülővárosáról soha nem feledkezett meg.

A képre kattintva galéria nyílik!


Dr. Urich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere azt mondta, kevés olyan író, költő van, aki országosan is ismert, elismert és a város szülötte. Erről Nyíregyháza soha nem feledkezett meg, az itt működő intézmények és civil szervezetek rendszeresen ápolják Váci Mihály emlékét.
Váci Mihály műveiben is gyakran megemlékezett Nyíregyházáról. Az én szőke városom sorai is a szabolcsi megyeszékhelyet idézik meg. Nyíregyházán utca, kulturális társaság és intézmény is ápolja emlékét.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója elmondta, fontosnak tartják, hogy intézményük Váci Mihály nevét viseli. Hozzátette, december 25-én van a költő születésnapja, amikor minden évben megemlékeznek róla.
A Bessenyei téri ünnepi műsort követően a Váci Mihály Emlékülésen hallhatták az érdeklődők a költő megzenésített műveit, publikálatlan alkotásairól szóló előadást, valamint számos érdekességeket is megtudhattak a Váci család életéről.

M.E.