V. Kertvárosi Garázsvásár

V. Kertvárosi Garázsvásárt szerveznek 2023. május 6-án a Fészek utcán. A rendezvénnyel kapcsolatban a szervezőket, Papp Istvánt és Gagna Csabát kérdeztük!

– Hogyan született az ötlet?

– Az ötletgazdák közül mindannyian itt lakunk a környéken. Láttuk otthon az előkészített nagy méretű bevásárló szatyrokba gyűjtött ruhákat, játékokat, sporteszközöket, könyveket, amelyeket a gyerekek kinőttek, szülők meguntak és a következő szezonban már biztosan nem fognak viselni, használni. Ezek általában a garázsban kötöttek ki, útban voltak. Arra gondoltunk, hogy elérhetővé kellene tenni, szélesebb körben felületet biztosítani, ahol esetleg másoknak szüksége lehet ezekre a dolgokra.

– Milyenek voltak az első lépések?

– Szerettük volna nonprofit módon, csak jószándékkal, civil kezdeményezésként létrehozni a rendezvényt. Anyagi forrásaink hiányában mindenki társadalmi munkában járult hozzá a szervezéshez, szállításhoz, pakoláshoz. Nagyon kedves, támogató partnerre leltünk a NYÍRVV Nonprofit Kft. képviselőiben, akik hozzásegítettek az asztalokhoz. Ezúton is köszönjük.

– Miért fontos az értékesítőknek az előzetes regisztráció?

– Szerettük volna, ha az itt élő közösség magáénak érzi a törekvésünket. Ezért volt szükség előzetes szűrőre az értékesítőkkel kapcsolatban. Így tudtuk kontrollálni a létszámot, illetve ha mindenkinek megvan a helye, nem kell hajnalban foglalni, szervezettebb, elegánsabb lehet a rendezvény. Egy hét alatt telt meg a tér, ami azt jelzi, hogy van igény rá.

– Mire számíthat aki kilátogat?

– Egy jó hangulatú közösségi összejövetelre. Idén már 60+ darab lelkes eladót tudunk fogadni. Nagytöbbségben anyukák, de nagyik, nagyapák szeretnék, ha más is hasznát venné a számukra már feleslegessé vált ruháinak, dolgainak. Családias a hangulat, kellemes beszélgetések alakulnak ki. A gyermekeket a VMK Kertvárosi Közösségi Ház jóvoltából kézműves foglalkozással, arcfestéssel varázsoljuk el a helyszínen, hogy az anyukáknak legyen ideje nézelődni. A helyi vendéglátóipari egység frissítőket, kávét és ebédre babgulyást kínál térítés ellenében, hogy az ebédről se kelljen gondoskodni. A MJV Családsegítő Központ által el lesz helyezve egy utánfutó, ahová a végképp feleslegessé vált ruhákat, játékokat, sportszereket el lehet majd helyezni, hogy azok a legmegfelelőbb helyre, hátrányos helyzetű családokhoz kerüljenek.  

–​​​​​​​ Megéri a fáradtságot?

– Az elmúlt négy rendezvény tapasztalatai alapján azt mondhatom, minden fáradtságot megér. Látni a szomszédokat, utca-bélieket, régi iskolatársakat újra találkozni és beszélgetni. A vásári jellegén túl ez egy közösségi tér, ahol közelebb kerülhetnek egymáshoz az itt élők, amire nagy szükség van manapság. Várunk minden vásárlót szeretettel a szűkebb és tágabb szomszédságunkból. Bízunk benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Reméljük, hogy más városrészek is értékesnek tartják a kezdeményezést és megrendezik a saját közösségi élményükként. Ha valaki kedvet érez várjuk szeretettel, hogy megosszuk a tapasztalatainkat.