Útdíj matricák - Úthasználati költségek

Január 1-jétől már nem csak az autópályákon, hanem a gyorsforgalmi utakon is fizetni kell az autósoknak. A kijelölt útszakaszokra heti, 10 napos, havi, illetve éves matricát válthatnak a sofőrök. Aki sokat megy egy útszakaszon, annak megéri éves matricát váltani, melynek összege ötezer forint. A hagyományos időalapú matricák mellé az érvényességi idő figyelembevételével már nem kell megyei matricát vásárolni. Az a fontos, hogy az ellenőrzés pillanatában legyen egy érvényes úthasználati jogosultság az adott útszakaszra. A hagyományos időalapú matricákat a D1, B2 kategóriákba minden korábbi viszonteladói partnernél a megszokott módon lehet megvásárolni. D1-be tartoznak a motorkerékpárok, valamint a legfeljebb 3,5 tonna össztömegű személygépkocsik és pótkocsijaik. A korábbi matricatípusok mellett új díjkategóriákat is bevezettek. D2 kategóriába sorolandók azok a D1-be nem tartozó személygépkocsik, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és lakóautók. Az autóbuszok továbbra is B2 díjkategóriában maradnak. Új U kategóriába sorolandók a D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsik, utánfutók.

Magyarországon díjmentesen használhatóak a következő útszakaszok: az M0-as autóút, az 1. számú főút M5-ös autópálya közötti szakasza, az M0-s autóút 4. számú főút és M3-as autópálya közötti része, az M0-s autóút 11. számú főút és a 2. számú főút közötti szakasza, valamint az M31-es autópálya teljes szakasza.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. viszonteladói partnereivel együtt január első két napján közel 82 ezer e-matricát értékesített. Mintegy 50 ezer autós váltott megyei matricát, amivel az adott megyében egy éven keresztül autózhat 5 ezer forintért a kijelölt, fizetős útszakaszokon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az M3-as autópálya fizetős. Az M3-as autópálya 338. számú főút csomópontja utáni szakaszt használóknak már Hajdú-Bihar megyei matricával is kell rendelkezni, hiszen a megyehatárig már nincs további lehetőségük az autópálya elhagyására.

Az útdíjhasználati összeget a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban vásárolhatják meg a sofőrök, amelyek egy része bővített nyitva tartással áll az ügyfelek rendelkezésére hétvégén is. Mindezek mellett megyei matricákat válthatnak a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a viszonteladóknál, így a MOL, a Shell és az Agip töltőállomások egy részén.
Aki további tájékoztatást szeretne az útdíjakról, a www.nusz.hu-n, a nemzetiutdij.hu-n is informálódhat, vagy érdeklődhet magyar, angol és német nyelven telefonon a 00-36-584-500-as telefonszámon.
A közlekedőket türelmi idő segíti: azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14.875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díjat megfizetése mellett az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát vált. A 2014. december 31-e előtt vásárolt 10 napos és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es matricák pedig január 31-ig érvényesek.

M.E.