Utas és holdvilág – Utazás a kamaraszínpadon

Szerb Antal regénye, az Utas és holdvilág került közönség elé a Krúdy Kamarában. Az utazástörténet szereplői önmagukat keresik, a belső út révén igyekeznek céljaikat megvalósítani. Ez a filmszerű, zenés előadás a maga nemében ősbemutató Nyíregyházán.

Ahogy a próbák elején a rendező fogalmazott, ez nem egy moralizáló előadás, inkább egy fantasztikus, nyomozós történet. A rendező, Galambos Péter dolgozott már egyszer ezzel a művel itt, Nyíregyházán, s most nyilván újrafogalmazta az irodalmat, bár a kérdések a régiek. A két háború között játszódó regény történetét a dramaturggal együttműködve ide, Nyíregyházára, és a mába helyezte. A női főszereplő figuráját magyarázza Kosik Anita:

„Erzsi egy olyan nő, aki tulajdonképpen minden vágyát elnyomja, és azt várja a világtól, konkrétan Mihálytól, ő teljesítse be az ő ki nem mondott vágyait. Olyan női gondolata van, hogy olvass a gondolataimban és csináld is meg, amit én gondolok, de úgy, hogy még magamnak sem vallom be, hogy mit gondolok.”

Magányos kis nő ez, pedig már a második házasságában él, de még mindig azt keresi, aki a lelkében tátongó űrt képes lenne betapasztani. Pedig erre csak ő maga képes. Fejlődik a jelleme, képes később átvenni a sorsa fölötti irányítást, és áldozatot is tud hozni. De vajon mennyire közeli Kosik Anitához Erzsi jelleme?

„Bizonyos szempontból közeli, bizonyos szempontból pedig már nem úgy tudok vele azonosulni, hogy most hasonló problémáink lennének. Évával tudok inkább saját magammal párhuzamot vonni kamaszkoromból, de Erzsivel is van valami, ami alul munkálkodik, és amin érdemes eltöprengenem nekem is, minden előadás előtt” – vélekedik Kosik Anita.

Ha változást akarsz, kezdd magadon – utalt Gandhi gondolatára a rendező, Galambos Péter. Változtatni kell rossz szokásainkon, illúzióinkon, nem működhetnek a régi reflexek. Erről szól a regény is. És arról, amíg az ember él, mindig történhet valami.

„A valóság és az élet határtalanul szép tud lenni, és izgalmas. Azt járja végig, hogy miért is jobb életben maradni, bármilyen helyzetben. Rá lehet jönni, és rájön a főhős is, hogyha rossz beidegződéseit el tudja hagyni, és meg tud változni, a valóság gyönyörű, és az élet minden gazdagságát megélheti. Amik rossz kedvet vagy csüggedést okoztak, az csak a mi szemléletünkön múlik, hiszen a valóság mindig ugyanaz” – mesélt az élet törvényeiről a rendező.

Happy end a darab vége, hiszen a főhős életben marad, és megtalálja belső szabadságát. Útját végigkíséri Fodor Dávid hangulatfestő zenéje. Az előadást egyelőre december közepéig láthatják a Krúdy Kamaraszínpadon.