Ünnepi közgyűlés – Tisztelgés a város újratelepítésének 270. évfordulóján
fotó: Szarka Lajos

A város újratelepítésének 270. évfordulóján tartott ünnepi közgyűlést a városvezetés. Nagy érdeklődésre számítottak, ezért szervezték a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadára. A polgármester köszöntője után megszólalt a jubiláló testvérváros, Nagybánya és Bielsko-Biala képviselője, majd a Szabolcs Néptáncegyüttes műsora szórakoztatta a közönséget. Az ünnepség a Városalapítók szobránál, koszorúzással folytatódott. 

Az ünnep okot ad arra, hogy az esemény köré szórakoztató és közösségépítő programokat szervezzünk, de ok arra is, hogy tisztelegjünk elődeink munkássága előtt, ápoljuk örökségünket és a jövőbe tekintsünk – kezdte köszöntőjét a színházban tartott ünnepi közgyűlésen Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

„A történelem ugyanis nem más, mint a múlt üzenete, amit a jelen tesz elfogadhatóvá. Településünket legelőször források 1209-ben említik meg, viszont több száz év múlva vált igen jelentőssé. A valamikori Nyíregyháza a török hódoltság évei során szinte elnéptelenedett. Lakosainak száma néhány száz főre csökkent. A fenyegető kihalást Károlyi Ferenc gróf úgy igyekezett megakadályozni, hogy 1753. május 16-án pátens levelet adott ki birtokainak újratelepítésére” – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Kötelességünk emlékezni, és egyben felidézni 1753-at, amikor megindulhatott a népességszám gyors megugrása Nyíregyházán. Említeni kell 1786-ot, amikor a város megkapta mezővárosi kiváltságát, aztán 1824-et, amikor az örökváltsági szerződéssel kiváltotta magát a földesúri terhek alól... majd 1876-ban lett a folyamatosan fejlődő Nyíregyháza Szabolcs vármegye székhelye – idézte a történelmet a polgármester, majd így folytatta: 

„Elődeink olyan történelmet írtak, amelyből bármikor erőt meríthetünk, és büszkén tovább örökíthetjük azt gyermekeinkre. Ez egyben kötelez is minket arra, hogy a jelenben és a jövőben is mindent megtegyünk Nyíregyháza fejlődéséért, az itt élők boldogulásáért. A múlt hagyományait, értékeit megőrizve kell a jelenben és a jövőben is építkezni hittel, elszántsággal.”

Büszkeségeinket, eredményeinket és sikereinket is sorolta ezután dr. Kovács Ferenc, majd köszöntötte a testvér- és partnervárosok delegációját, közülük két jubiláló város képviselője a színpadon is megjelent.

„Áttekintettük az elmúlt 20 évet, eszerint nagyon gyümölcsöző együttműködésnek nézünk elébe, mind kulturális, mind humán erőforrás, mind turisztikai szempontból. Szeretnénk, ha szociális és gazdasági területen is fejlesztenénk tovább a kapcsolatokat!” – mondta Bakk Andrei, a nagybányai Városrendezési osztály vezetője.

A szomszédos Románia városával, Nagybányával 20 éves testvérvárosi kapcsolat fűz össze minket. Üdvözletet hozott a delegáció vezetője, csakúgy, mint az 5 éves múltra visszatekintő lengyel Bielsko-Biala alpolgármestere is. A továbbfejlődő együttműködés reményében ajánlotta a Város a hegyekben című fotókiállítást, mely a Váci Mihály Kulturális Központban látható, és bemutatja partnervárosunk szépségeit.

„Engedjék meg, hogy egy kicsit személyes húrokat pendítsek meg. Nyíregyházán nagyon közeli és meleg élményként élem meg azt, ami a városban sétálva ötlött fel bennem. Az ész azt mondja, hogy Magyarországon vagyok, a szívem pedig azt mondja, hogy otthon” – így szólt az elegáns gesztus Adam Rusniak, Bielsko-Biala alpolgármesterétől.

Nyíregyháza polgármestere az ünnepség keretében adta át Szolanics Elvira fazekas népi iparművész alkotását a testvér- és partnerváros képviselőjének.

Köszönet az együttműködésért – fogalmazott, és azt kívánta, hogy szeretetben, bőségben fejlődhessenek tovább városaink. Mondják el mindenkinek, hogy Nyíregyháza a „meglepetések városa”, ami mindig többet és újabbat ad, ezért érdemes ide újra és újra visszajönni. A Szabolcs Néptáncegyüttes műsorával folytatódott a délután a Móricz Zsigmond Színházban, majd a Városalapítók szobrának megkoszorúzásával zárult a pénteki nap, Nyíregyháza város újratelepítésének 270. évfordulójára szervezett hivatalos programja.

A Kossuth téri nagyszínpadon koncertek várták ezután a nyíregyházi ünneplőket.

Kapcsolódó galéria

Városnap 2023 - Ünnepi Közgyűlés