Ünnepi hangulat a belvárosban

A belvárosban vasárnap este gombnyomásra, több mint 9 kilométer hosszúságú díszkivilágítás, színes díszfigurák, a gyermekek kedvencévé vált hóember és rénszarvas, valamint fényháló jelezte, hogy hivatalosan is megnyitott a Karácsonyi Forgatag. A Kossuth téren az ünnepekhez kapcsolódó építmények, a Mikulásház, a színpad, a betlehem és az adventi koszorú kapott helyet, míg a vásározók a korábbi évhez hasonlóan a Dózsa György utcán kínálják portékájukat.
Dr. Kovács Ferenc polgármester visszaszámlálását követően nagy ováció közepette gyúltak ki az ünnepi fények Nyíregyházán.

A városvezető köszöntőjében az adventhez kapcsolódva azt emelte ki, hogy ne felejtsük el az ünnep lényegét, mely szerint a legnagyobb ajándék a szeretet.
– Ma van advent első napja – mondta dr. Kovács Ferenc. – Az advent örömteli várakozás. Az elkövetkezendő négy hét lelki felkészülés is a karácsonyra. Arra kérek mindenkit, hogy ne felejtse az ünnep lényegét: a legnagyobb karácsonyi ajándék, amit kaphatunk és egymásnak adhatunk, az a szeretet, az egymásra való odafigyelés, a gondoskodás, különösen az időseinkre, a gyermekeinkre.

(További képekért kattintson a fotóra!)

Fényárba borult a 15 méteres fenyőfa is, mely a Takarékpalota előtt díszíti a főteret, és amelyet egy Szent István utcai ház tulajdonosa ajándékozott a városnak. Bodócsné Vinnai Klára önzetlenségét a város polgármestere oklevéllel jutalmazta.

Dr. Kovács Ferenc gyújtotta meg az első gyertyát a Kossuth téren lévő adventi koszorún. Karácsonyig minden vasárnap délután 16 óra 30 perctől meggyújtanak egy-egy mécsest, a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet szimbolizáló gyertyák közül. Az ünnep alkalmából a történelmi egyházak képviselői is szóltak a nagyszámú közönséghez, akik a hideg ellenére is megtöltötték a Kossuth teret.

Az ünnepi pillanatokat követően a felállított színpadon Hevesi Tamás adott koncertet. Ahogy ezt követően is, minden kedden, csütörtökön fellépők, minden vasárnap pedig sztárvendégek szórakoztatják a közönséget. Itt lesz az ünnep várás idején: Gáspár Laci, Kállay-Saunders András és Péter Szabó Szilvia, de természetesen helyi fellépők (iskolák, moderntánc-, néptánccsoportok, bábszínház, zumba) is készülnek adventi műsorral a nyíregyházi közönségnek.

Sipos Marianna

Fotó: Máté János