Ünnepi fények – Vár a Mikulás
Fotó: Trifonov Éva

Szombaton a családi délutánnal és a Vidám Manókkal megnyílt a Kállay Gyűjtemény adventi programja. A szentendrei Karácsonyi Múzeum tulajdonosa kiállítást és fotósarkot is berendezett az épületben. Gyerekkoncert, kézműves foglalkozás és betlehemes játék is fogadja a családokat december 19-ig, naponta 9–19 óráig.

A Kállay-házba már megérkezett az idei ünnep első Mikulása. Meghallgatta a gyerekek verseit, dalait, elolvasta a kívánságleveleket, fotózkodott a kicsikkel, és átadta ajándékát. Mindez mesés környezetben zajlik, hiszen a szentendrei Karácsonyi Múzeum tulajdonosa, Hubay Éva díszítette fel az épületet.

Az utcai erkélyt és a bejáratot, meg a lépcsőkorlátokat, de fotósarkot is kialakított jellegzetes és nem tipikus karácsonyi figurákkal. A Wesselényi Technikum diákjai vállalták, hogy kézműves foglalkozásokat vezetnek, szőnek, fonnak, ezüstözik a diót és a tobozokat, papírdíszeket mintáznak. A következő hétvégén is megérkezik a Mikulás, december 11-én újra bemutatja interaktív zenés műsorát a Vidám Manók együttes. Gitárszóra hull majd a hó és dermed meg a zúzmara.

December 4-én Nagy Csaba tárogatóművész adventi zenéjét hallhatják a vendégek, a zárószombaton, 18-án pedig a Pócspetri Önkormányzat hagyományőrző csoportja és a Guba Néptáncegyüttes betlehemes játéka kerül műsorra.

Szombatonkénti program ez, hiszen négy vasárnap délután most is az adventi gyertyagyújtás és egy-egy rövid koncert teszi emlékezetessé a várakozás időszakát. A tavaly télre tervezett szentendrei kiállítás a pandémia miatt mostanra csúszott, és vált teljessé a Kállay-házban november 27-től december 19-ig zajló Karácsonyi varázslat programjában. Óriás diótörő figura és apró retró díszek, sőt az 1800-as évek divatja, de a legújabb trend is megjelenik a kiállításban. A néhai miniszterelnök és családja annak idején ugyanúgy díszes karácsonyfát helyezett el a mai Bessenyei téri erkélyen.

A programra regisztrálni lehet óvodásoknak és kisiskolásoknak, illetve családoknak is a kézműves foglalkozásokra, vagy a Mikulás-találkozóra. Mindennap 9–19 óráig látogathatják az épületet, a Mikulás pedig szombatonként 9–12 óráig, majd délután 2– 6-ig várja a gyerekeket.

Kapcsolódó galéria

Karácsonyi varázslat - advent a Kállay-házban