Universitas gyűrű: átadták a Váci Mihály Kulturális Központban nyílt kiállításon a Művészeti Szakgimnázium legjobbjainak ítélt díjakat

Pályázati vizsgakiállítás nyílt csütörtök délután a Váci Mihály Kulturális Központban. A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium végzős növendékei kapnak a hagyományok szerint bemutatkozási lehetőséget. Emellett szakavatott zsűri értékeli a munkákat. A képző- és iparművészeti ág legjobbjait 3 díjjal, illetve egy-egy Universitas gyűrűvel jutalmazzák. Idén szobrász és grafikus növendék nyerte a Mindenség díját.

Per aspera ad astra. Rögös az út a csillagokig. Ezt a latin mondást vésik az Universitas gyűrű  karéjába, mely a művészpálya nehézségeire utal. Közel két évtizede hirdetnek művészeti pályázatot a búcsúzó ötödévesek körében. A Képzőművészeti tagozat rendre egy kiállításon mutatja meg a legjobb munkákat a Váci Mihály Kulturális Központban.

A képzőművészeti kategória legkiválóbbnak ítélt diákja élete első szobrát, a Dávidot fotón látta. Akkor már tudta, mire vágyik. E törékeny lány maga is életnagyságú, vagy akár annál nagyobb alakokat fog formázni álmai szerint. Először is aktot, talán egy második Dávid-szobrot.

„Az vonz, hogy alkothatok, ahogy szeretnék, és azt ki tudom fejezni anélkül, hogy határok lennének. Tényleg élvezem a kétkezi munkát. Látom az eredményét, és az jó érzés”

– fogalmazott Barnai Viktória szobrász növendék. Ragyog a boldogságtól az iparművészeti kategória díjazottja. Egy mesekönyv illusztrációval nyerte el az Universitas gyűrűt az ötödéves grafikus jelölt.

„Egy gyerek mesekönyvvel pályáztam. Illusztrációval és komplett szerkesztői munkával egyben. Tavaly nyáron kiadta a Gingko Kiadó, tehát egy kifejezetten nagy projekt, amit az iskolától kaptam. Az iskolát ugyanis megkereste egy írónő, aki azt mondta, hogy gyerekkel szeretné illusztráltatni a könyvét, és engem ajánlottak. Szigetfalvi Erika az írónő, és egy kiselefántról szól a mese. Arról, hogy semmit nem mer, mindig csak a biztonságban marad. Amikor a sors úgy hozza, megtanulja, hogy néha bizony igent kell mondani, és akkor nyílik ki a világ”

– mesélte Jaskó Emőke iparművész növendék. Gazdag, nívós anyagot, közel 80 alkotást mutatnak be a fiatalok kiállításán a Váci Mihály Kulturális Központ galériájában. A legjobb alkotások egyetemi környezetben is megállnák a helyüket – vélekedtek a szakemberek.

„Az idei év erőssége a divat- és stílustervező szak. Közel 20 munkát állítottak ki a diákok. Ennek egy divatbemutatója zajlott pár héttel ezelőtt a diáknap alkalmából. A közel 50 ruhából található itt 20. Nagyon erős az idén a szobrászati és a grafikai anyag is. Elégedettek vagyunk a beérkezett pályaművekkel. Most már közelítünk lassan a 20. pályázati kiállításhoz. A diákok körében elismert, nívós és szeretett pályázati forma, amire jelentkezhetnek és bemutatkozhatnak a város lakói előtt”

– tájékoztatott László Rita Emőke, a Művészeti Szakgimnázium Képzőművészeti tagozatának szakmai munkaközösség-vezetője. A képzőművészet irányairól, a közönség ízléséről, igényeiről is beszélt a zsűri elnöke, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese, Orosz Csaba.

„Mit szeret a közönség és merre halad? Ez körülbelül olyan, mint hogy mi a népszerű – és mi a progresszív tudomány. Azt gondolom, hogy vannak átfedések. A jelentkezési statisztikákból a Magyar Képzőművészeti Egyetemen úgy látom, hogy a festőművészet klasszikus hagyománya, a grafikusművészet klasszikus hagyománya még  mindig népszerű. De az új szakjainkra is nagyon sokan jelentkeznek, melyek már a 21. sz.-i gondolkodást tükrözik. Valószínűnek tartom, hogy a jelen művészete most is folyamatos átalakulásban van”

– fogalmazott dr. Orosz Csaba képzőművész. Dicséret jár a nyíregyházi művészképzésnek, hiszen kiváló oktatás folyik a szakgimnáziumban. A felsőfokú művészképző intézmények tárt karokkal fogadják az itt végzett diákokat. A pályázati kiállítás május 12-ig fogadja a látogatókat a Váci Galériában.