Uniós támogatások – Magyarország a források egyik leghatékonyabb felhasználója

Egyre több mutató jelzi, hogy eltűnik az a különbség, ami korábban megvolt az ország keleti és nyugati része között – nyilatkozta Navracsics Tibor Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei látogatásán. A közigazgatási és területfejlesztési miniszter kiemelte, Magyarország az uniós források egyik leghatékonyabb felhasználója.

Megújult útszakaszok, épületek korszerűsítése és építése, valamint energetikai beruházások – csak néhány példa azok közül, hogy mire fordították az európai uniós forrásokat az elmúlt években városunkban, kiegészítve a kormányzati támogatásokkal. A nyíregyházi fejlesztések is nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a keleti régió felzárkózzon az ország nyugati feléhez.

Eltűnőben a különbség

A fejlettségi különbségek eltűnését egyre több mutató jelzi az elmúlt években – nyilatkozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

Közrejátszik ebben egyrészt a kormány ipartelepítő politikája is, amelynek eredményeként Nyíregyháza, Debrecen, Eger, Miskolc ipari központokká kezdik kinőni magukat, de a jövedelmi statisztikák is egyre inkább azt mutatják, hogy ez a térség fokozatosan zárkózik fel és egy új fejlettségi különbség, egy új fejlettségi választóvonal kezd kirajzolódni. Ez az észak-dél. A Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld sok szempontból sokkal rosszabb mutatókat produkál, mint itt az északkeleti térsége az országnak. Ezért is célunk az, hogy egyrészt a dél-dunántúli komplex fejlesztési programmal, másrészt pedig a dél-alföldi befektetési politikával ezeknek a térségeknek is adjunk lehetőséget a felzárkózásra” – tette hozzá a miniszter.

A különböző forrásokból olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a helyi közösségnek szólnak, közterek, piacok újulnak meg vagy épülnek, igazi találkozási pontok jönnek létre az ország valamennyi településén, így Nyíregyházán is.

Hatékonyan használtuk a forrásokat

Az európai uniós források révén akár a TOP, tehát a Település- és Területfejlesztési Operatív Program keretében is olyan közösségi terek tudtak megújulni, amelyek nemcsak az itteni helyi közösségek számára, de a térségi együttműködés számára is nagyon fontosak. A 2014–20-as időszakban az első három között szerepeltünk az európai uniós tagállamok között az uniós források felhasználása terén, most pedig az új, 2021–2027-es időszakban jelenleg elsők vagyunk, tehát mi használjuk fel eddig leghatékonyabban az uniós forrásokat, meg is dolgoztunk érte, szó se róla, és abban bízom, hogy a jövőben is tudnak ilyen beruházások megvalósulni, amely a térség tartós felemelkedését fogja eredményezni” – mondta Navracsics Tibor.

A miniszter emlékeztetett az Európai Unió jelszavára, amely „Egység a sokféleségben”. Mint mondta, ez a sokféleség lélegezteti az unió közösségét, ennek a sokféleségnek részei a helyi közösségek is, amelyek, őrizve hagyományaikat, megtartva a hitüket, az európai kultúra részeként hozzáadnak valamit az európai közösséghez.