Népi jóslás – A Nyíregyházi Állatpark barnamedvéi elárulták, mikor érkezik a tavasz
Fotó: Trifonov Éva

A népi hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék február 2-án hagyják el először barlangjukat. A Nyíregyházi Állatparkban már hagyomány, hogy medvejóslást tartanak a jeles napon. Így volt ez péntek délelőtt is, amikor a park kodiak-medvéje árulta el, mikor érkezik a jó idő.

 

Énekszóval várták a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének kisiskolásai, hogy kibújjon a medve a barlangjából és megjósolja, mikor érkezik a tavasz. A Nyíregyházi Állatparkban már hagyománynak számít a népi jóslás.

– Láttuk, hogy kijött Taku az odúból és jósolt nekünk, azt, hogy jön a tavasz! – mesélték izgatottan Valóczki Fanni és Hudák-Vass Csenge, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének tanulói.

A népi hagyomány szerint, a téli álmot alvó medvék február 2-án hagyják el először barlangjukat. Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, megijed és visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad, ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz. A Nyíregyházi Állatparkban Európa legnagyobb állatkerti barnamedvéje, a 600 kilogrammos kodiak-medve és eurázsiai fajtársa jósolta meg az időt péntek délelőtt.

– Izgatottan vártuk a február 2-ai eseményt, hiszen ez az a nap, mikor a barnamedvék jósolnak, mégpedig arról, hogy közeledik-e a tavasz. A népi jóslat szerint ilyenkor szoktak felkelni téli álmukból a barnamedvék, és ha meglátják az árnyékukat, akkor megijednek és még 40 napig ki se bújnak a barlangból, hiszen nagyon sokáig fog tartani még a téli időszak. Viszont ha nem látják meg az árnyékukat, mert borús az idő, az azt jelenti, hogy most már itt van a küszöbön a tavasz. Ezt tapasztaltuk, a gyerekek is ezt állapították meg, és mindenki nagyon-nagyon várja már a tavasz kikeletét – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A medvék téli álma némiképp eltér a többi emlősfajétól, nem jár hibernálódással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább. Egyetlen életfunkciójuk szünetel, a táplálkozás. Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője azt is elárulta, a park két barnamedvéjének viselkedése számukra is újdonság, hiszen ez az első telük Nyíregyházán.

– Nagyon-nagyon szeretnek itt élni nálunk, igazi mackótestvérek, nagyon jó barátok. Ahogy kaptuk annak idején a svéd kollégáktól a jellemzést, az úgy is van. Felix egy nagyon játékos, minden iránt érdeklődő mackópajtás, Takuka viszont egy jóval komótosabb és kicsit lassabb gondolkodású állat – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Takuka és Felix 2023 őszén költözött Svédországból a Nyíregyházi Állatparkba, ahol azóta a látogatók kedvencei lettek. Február 2-án pedig azt is elárulták, hogyha hihetünk a népi jóslásnak, hamarosan jön a tavasz.

Kapcsolódó galéria

A medvék a tavasz közelségét jelzik a Nyíregyházi Állatparkban