Uniós fiatalok sétálgattak a gyalogosbarát Nyíregyházán – Akár díjat nyerhet a CityWalk
Fotók: Facebook / CityWalk project

Életük egyik legnagyobb kalandjában van része azoknak az európai fiataloknak, akik múlt héten körbesétálták Nyíregyháza belvárosát. A négyfős csapat egy uniós kezdeményezés részeként látogatott meg nálunk egy EU-s projektet: megtetszett nekik a „Gyalogosbarát Nyíregyháza” koncepció. Nem csoda, hiszen városunk a CityWalk program egyik partnereként esélyes egy magas szintű, európai uniós elismerésre.

Európa különböző országaiból érkezett hozzánk négy fiatal, akik egy hónapon keresztül utazzák végig a kontinenst, hogy megnézzenek érdekes és hasznos helyi kezdeményezéseket, amiket az EU is támogat. Így jutottak el az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Igazgatósága kezdeményezése részeként, de saját kíváncsiságuktól vezérelve Nyíregyházára, hogy megismerkedjenek velünk és a CityWalk projekttel.

Gyalogosbarát város

A CityWalk projekt egy olyan partnerségi projekt, amely a Duna Transznacionális program társfinanszírozásával valósult meg, 17 partner részvételével. Nyíregyháza az egyik meghatározó szereplő volt ebben a projektben. A projekt a gyalogosbarát város fejlesztésről szól, arról, hogyan tehetünk egy várost sétálhatóbbá, gyalogosbarátabbá, hogyan tehetjük a város közlekedését fenntarthatóvá és hogyan ösztönözhetjük az embereket arra, hogy többet sétáljanak, gyalogoljanak. Erről szól a projekt és ebben történt rengeteg dolog itt, a városban és több más, európai városban is.

– részletezte Kézy Béla, a projekt vezető szakértője, a MEGAKOM Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

Tetszett nekik Nyíregyháza

Nyíregyházán külön támogató csoport is alakult például városházi szakemberek, a rendőrség és a vakok és gyengénlátók szervezete tagjainak bevonásával, akik közösen gondolkodtak a város gyalogosbarátabbá tételéről. Ennek nyomán stratégia és terv is született, mely megvalósulhat a következő évek folyamán. Eszerint egy város akkor sétálható, ha a gyaloglás hasznos, ha könnyen eljuthatunk a célpontjainkra, ha biztonságos, ha kényelmes és gyors, jó minőségű burkolatokkal, gyorsan áteresztő csomópontokkal, ha van elegendő ülőhely a parkokban, s ha érdekes, azaz a zöldfelületek, közösségi terek, játszóterek színessé teszik. A programot megtekintő fiataloknak nagyon tetszett Nyíregyháza, a csapat előadója, Panagiotis Polemitis is kellemes emlékekkel távozik.

Először is azt fogom írni Nyíregyházáról, hogy sétálható. Az emberek vigyáznak a belvárosra és a közösségi terekre. Nem sok helyen láttam azt sem, hogy a téren van napelemes töltési lehetősége a telefonoknak, ami szintén bámulatos volt. Bár én a prezentáló vagyok a csapatban a fotós, a videós és szövegíró mellett, de biztos egész jó értékelés születik majd.

Jól állunk a közönségszavazáson

A ciprusi fiatal – akinek lengyel, holland és német útitársai vannak – hozzátette: Nyíregyháza tiszta, szép és élettel teli, ahol jófejek az emberek. A négyfős utazó csapat élményeit a projekt weboldalán, a roadtriproject.eu oldalon lehet nyomon követni, s persze a közösségi médiában is. Nyíregyházának pedig lehet egy szép élménye a CityWalk projekttel kapcsolatban, hiszen bekerült az európai RegioStars díj, a projektek Oscarjának nevezett elismerés jelöltjei közé.

A legjobb 24 programra a szakmai zsűri és közönség is szavazhatott, az eredményhirdetés október 9-én lesz. Ami már biztos: a közönségszavazás második szakaszában a CityWalk projekt kapta a legtöbb voksot…

 

Fotók: Facebook / CityWalk project