Ukrán gabona – Importtilalmat vezetett be a magyar kormány hétfőtől

Az Agrárminisztérium államtitkára személyesen ellenőrizte az ukrán kamionokat a záhonyi határátkelőnél, miután Magyarország úgy döntött, megtiltja az ukrán gabona importját hétfőtől. Hazánk ezzel a lengyel példát követte. Nobilis Márton úgy nyilatkozott, a magyar gazdaság, illetve az agrárszektor érdekében vezették be a korlátozást. Miután az ukrán gabona vámmentesen érkezett Magyarországra és itt is maradt az eredeti tervekkel ellentétben, nagy hátrányt okozott a gazdáknak, akik a tavalyi aszályos év után alapból is már nehéz helyzetben voltak.

 

2022-ben történelmi aszály volt Magyarországon, a szárazságot megsínylették a gazdák. Nyíregyházán és a térségben már az év első hónapjaiban is látni lehetett, hogy a Nyírség döntő részén mennyire hiányzik a csapadék. A megyeszékhelyen január és március között 20 mm-rel kevesebb csapadék hullott az átlagos mennyiségnél. A számok a későbbiekben sem javultak, így az őszi és nyári növények terméshozamai jóval az átlag alatt maradtak. A mezőgazdaságban dolgozók így már az év elején nehéz helyzetbe kerültek.

Vámmentes ukrán gabona

Ilyen körülmények között érkeztek meg az első ukrán gabonaszállítmányok, amelyek a háború miatt vámmentesen jöhettek be az országba. A gabonafolyosók célja az volt, hogy Afrikába és a Közel-Keletre jussanak el a termények. Ezek azonban végül Európában, főleg Magyarországon és a környező országokban maradtak. Majd múlt hét szombaton bejelentették, követve a lengyel példát, Magyarország is importtilalmat vezet be az ukrán gabonára. Az Agrárminisztérium államtitkára hétfő késő este személyesen is részt vett a záhonyi határnál az ellenőrzéseken.

Szigorú ellenőrzés

Minden kamiont és minden vasúti szállítmányt ellenőrzünk, csak a tranzit forgalmat engedjük át, ez azt jelenti, hogy ahogy most itt is történt, leplombálták a kamiont, ezt a határig EKÁER-en és súlyellenőrzéssel folyamatosan követjük és meg fogjuk látni, hogy kiment-e az országból. Amennyiben nem ment ki, akkor meg fogjuk keresni, hogy hol pakolták le és ott fogjuk ellenőrizni. Nekünk az a célunk, hogy a magyar gazdákat megvédjük attól, hogy az ukrán gabona elárassza a magyar gazdaságot, illetve a magyar mezőgazdaságot, ezért döntött így a kormány” – nyilatkozta Nobilis Márton államtitkár.

Az Agrárminisztérium a kezdetektől ellenőrizte az ukrán gabona beérkezését, de most látták úgy, hogy ideje szigorítani, valamint azon is dolgoznak, hogy semmilyen egyéb ukrán élelmiszert se engedjenek be a későbbiekben – tette hozzá az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Első az élelmiszerbiztonság

Az ukrán gabona ellenőrzése azért is fontos, mert nem tudni, hogy mit hoznak be. A háború következtében kinyitották a határokat és gyakorlatilag mindent behoztak az országba. Nekünk fontos az, hogy élelmiszerbiztonság szempontjából megvédjük a magyar családokat, biztonságos élelmiszereket adjunk a magyar családoknak, illetve fontos az, hogy a magyar kereskedelmet és a magyar gazdaságot is megvédjük, így ne hagyjuk, hogy elárasszák olcsó ukrán gabonával a magyar piacot” – tette hozzá Nobilis Márton.

Az importtilalomhoz hétfőn Szlovákia is csatlakozott. A Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű, 2023. június 30-ig tart.