Ukrajna Help program – Nyíregyházán a Lions Clubok nemzetközi elnöke
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyházára látogatott a Lions Club nemzetközi küldöttsége hétfőn. Az elmúlt időszak fontos feladata volt az ukrán háborús menekültek megsegítése. Nyíregyháza, a Lions Club magyar, svéd és német szervezetei több módon és szakaszban támogatták a rászorulókat az Ukrajna Help program keretein belül. A hétfői látogatás fő témája is a menekültek megsegítése volt. Az eseményeken többször elhangzott, Nyíregyháza helyt állt, a segítségnyújtásra viszont továbbra is nagy szükség van.

Brian Sheehan szövetségi elnököt, valamint a delegáció további tagjait dr. Jászai Menyhért alpolgármester fogadta a Városházán. A Nyíregyházi Lions Club, valamint a város önkormányzatának ukrajnai menekülteket támogató tevékenysége iránti büszkeségét kifejezve, Mr. Sheehan személyes elnöki jelvényét, valamint a békeposzter pályázat mementóját ajándékozta ünnepélyesen az alpolgármesternek. A Lions Club jelmondata: „we serve”, azaz szolgálunk. Magyarországon közel 900 tagja van a szervezetnek, a Nyíregyházi Lions Club az országban az elsők között alakult meg 2001-ben. Jelenleg 28 tagja van, céljuk a rászorulók támogatása. Nyíregyháza önkormányzatával együttműködve rendszeresen szerveznek egészségügyi szűréseket, tehetségkutató programokat, adománygyűjtéseket, segélyprogramokat.

„A nemzetközi szövetség elnökeként csapatommal nagyon büszkék vagyunk a Nyíregyházi Lions Clubra, és nagyszerű tevékenységeire. (…) Megmutatták a szükségletet, a vágyat, a szenvedélyt a munka iránt. Nagyon elégedettek és büszkék vagyunk a nyíregyházi szervezetre” – emelte ki Brian E. Sheehan, a nemzetközi szövetségi elnök.

Az ukrán menekültek a fókuszban

Az elmúlt másfél év fókuszában az ukrán háborús menekültek megsegítése volt. A magyar szövetség klubjai német és svéd lionok támogatásával indította az Ukrajna Help programot. Élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, sátrakkal, higiéniai szerekkel, egyéb eszközökkel érkeztek az ukrán határhoz. Nyíregyháza önkormányzata hajlékkal segítette a rászorulókat, a Nyíregyházi Egyetemmel kötött megállapodás értelmében több mint 100 férőhelyes szállást alakítottak ki. Az alapvető szükségletek ellátását is biztosították, valamint az óvodáztatást, iskoláztatást, támogatták a segélyszervezeteket.

„Gondoltunk az ukrán testvérvárosainkra is. 1-1 millió forintos gyógyszersegélyt küldtünk nekik, melyeket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által juttattunk hozzájuk (…) Úgy érzem, Nyíregyháza, amiben tudott, segített, helyt állt. Nem maradt olyan személy Nyíregyháza területén, aki ellátatlan lett volna. A segítséget folytatjuk tovább (…)” – tájékoztatott dr. Jászai Menyhért.

A vármegyénk a legérintettebb

A delegáció a Vármegyeházán folytatta a délutánt, ahol Baracsi Endre fogadta őket. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke az eseményen kifejezte, milyen fontos a Lions Club tevékenysége, kiemelve az ukrán menekültek helyzetét, hiszen vármegyénket érintette leginkább a menekült hullám.

„Jó volt látni, hogy az önkormányzatok kérés nélkül, az első pillanattól tudták és tették a dolgukat. Ezért nagy köszönet jár nekik. Nagy köszönet jár minden segélyszervezetnek és a vármegyénk embereinek, akik érezték, hogy segíteni kell, ha baj van. És ez a segítségnyújtás most is folyamatos” – mondta Baracsi Endre.

A segélyszervezetek mellett önkéntesek is dolgoznak a határon. A kárpátaljai magyarság támogatása különösen fontos feladat, Baracsi Endre kiemelte „minden magyar felelős minden magyarért”. A Lions Club és Nyíregyháza kapcsolata elsősorban a tehetséggondozásra irányult, napjainkban a fő cél a menekültek segítése. A hétfői programokon többször elhangzott, az együttműködés és a tenni akarás elengedhetetlenek a sikeres misszióhoz.

Kapcsolódó galéria

Lions International elnöke Nyíregyházán