Újra nyitva a könyvtár - Kölcsönözni szabad! Olvasgatni nem
Újra nyitva a könyvtár - Kölcsönözni szabad! Olvasgatni nem

Egy szombaton megjelent kormányrendelet adott engedélyt arra, hogy ismét kinyissanak a könyvtárak. A Móricz Zsigmond Könyvtár is – bár nem teljes szolgáltatással – de már hétfőtől várja az olvasókat. Most kerülhetett sor a helytörténész pályázat és a rajzverseny díjátadójára is.

"Kovács Barnabásné vagyok. A Jósavárosból jöttem, mert ott sajnos megszűnt a könyvtár, úgyhogy kénytelen vagyok ide járni.  Alig vártam, hogy három hónap után kinyisson ez a könyvtár végre. Nem is tudom, hogy eddig miért nem nyitott, mivel egyes intézmények már réges-régen látogathatók. Az a lényeg, hogy eddig kénytelen voltam az otthoni könyvtáramból – ami 800-1000 darabos -  kiolvasgatni a kedvenc könyveimet újra. Olvastam Jane Austen-t, a  Bronte nővéreket, meg  krimit is.

Nem túlzás azt mondani, hogy idősek és fiatalok özönlenek a könyvtárba, keresik az új, frissen megjelent köteteteket. Érkeznek a telefonon és e-mailban igényelt csomagokért, illetve most hozzák vissza a meghosszabbított lejáratú kölcsönzéseket. A könyvtárban most lett alkalom arra, hogy a karantén időben meghirdetett játékok és vetélkedők nyerteseinek átadják a jutalmat. A Nyíregyháza helytörténetével kapcsolatos verseny egyik nyertese Vajáról érkezett. A fiatalember Kubik József történelemtanár biztatására nevezett a játékba.

„ Igazából a karantén alatt sokszor volt, hogy unatkoztam, így kisebb kikapcsolódásként ért maga a verseny. Végre valamit csinálhattam, és nem csak otthon ültem és tévéztem. Úgy gondolom, a kérdések is nagyon izgalmasak voltak.”- mondta Jóna Attila Péter.

Szabó Lőrinc születésének 120. évfordulója adta az ötletet a költő egyik verse címét viselő rajzpályázatra, mely a Lóci óriás lesz címet kapta. Az alsósok versenyének I. helyezettje és a közönségdíjas, a Kodály Zoltán Általános Iskola harmadikosa, Csurka Lotti lett. Rajzának témája a Falusi hangverseny.

„ Amikor elolvastam, úgy éreztem, hogy életre kel a vers. Mivel én állatbarát is vagyok, azért is választottam ezt. A rajzomban pedig az szerepel, hogy  van egy falu, és az állatok, de mivel ez hangverseny, hangjegyeket rajzoltam a levegőbe.”

A rajzpályázatra érkezett munkákból bemutatott online kiállítást a könyvtár honlapján, július 15 – ig nézhetik meg.

A Móricz Zsigmond Könyvtár március közepén a járványveszély miatt bezárt, bár néhány hétig házhoz szállították a telefonon, e-mail-ben vagy online megrendelt könyveket, majd június 2 – tól az épület előtti téren felállított sátorban intézték kedden és szerdán a kölcsönzést. Június 15 – én aztán egy kormányrendelet alapján ismét kinyitott a könyvtár. Ezután tehát a központi épület, a Vécsey utcai és az Örökösföldi Fiókkönyvtár hétfőtől szombatig, a megszokott nyitvatartási időben látogatható. Folyamatosan fertőtlenítik az intézmény helyiségeit, három napos karanténba zárják a könyveket, de már fogadják az olvasókat, korhatártól függetlenül.

Tomosovszki Anita igazgató így tájékoztatott:

„ Odafigyelve egymásra - a könyvtárosokra és olvasókra -, kötelező a maszk használata, a bejáratnál a kézfertőtlenítés, ill. kérjük az olvasókat, hogy tartsák meg a másfél méteres védőtávolságot. Nyitásunk első fázisában a kölcsönzésre, beiratkozásra és visszavételre van lehetőség. Lehetőség  van a felnőtt és a gyermek könyvtár kölcsönzői terében könyvek böngészésére és kölcsönzésre.”

Bizonytalan ideig nem engedélyezett tehát a helyben használat és internetezés, de közösségi könyvtári eseményeket sem szervezhetnek egyelőre a könyvtárban.