Esély a mezőgazdaságnak – Az ország egyik legnagyobb beruházásához keresnek partnereket
Esély a mezőgazdaságnak – Az ország egyik legnagyobb beruházásához keresnek partnereket

Beszállítókat, partnereket és befektetőket keresnek az ország egyik legnagyobb beruházásához. Közép-Európa legnagyobb élelmiszeripari termelési, feldolgozási és logisztikai központját építik több mint 300 hektár területen Bezenye és Hegyeshalom határában, Győr-Moson-Sopron megyében. A beruházás célja, hogy versenyképesebbé tegyék a hazai termékeket, a projekthez keresnek partnereket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is, illetve együttműködési megállapodást szeretnének kötni a Nyíregyházi Egyetemmel is.

Nagyszabású beruházás kezdődik várhatóan jövő év közepén, a FAKT Hungária Kft. Európai Mérföldkő Projektnek nevezi a fejlesztést. Tóth Károly ügyvezető igazgató Nyíregyházán ismertette a Győr-Moson-Sopron megyei beruházást. A keddi találkozó célja az volt, hogy együttműködő partnereket, beszállítókat, bérlőket, esetleg tulajdonosokat keressenek Nyíregyházáról és a megye területéről, de Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye is képviselte magát. Egy több mint 300 hektáros területen zöldség- és gyümölcsfeldolgozást terveznek az ország teljes területéről, 50 hektáron üvegházat építenek, létrehoznak egy gombaüzemet, illetve a haltenyészet is nagy hangsúlyt kap majd.

Egy új város épül

A munkaerőpiac szempontjából úgy próbálják vonzóvá tenni a beruházást, hogy egy ezerlakásos teljes lakóövezetet is építenek, úgynevezett smart city-t, lesz például motel és benzinkút is a beruházás területén. Ezek alapján egy kisebb várost építenek majd, ehhez hasonló nemhogy Magyarországon, de még Európában sincs, legalábbis nem ilyen méretben.

Partnereket keresünk bármilyen együttműködésre, jelenleg már több mint 50 céggel van szándéknyilatkozatunk, van, akivel már szerződésünk is van, de ez folyamatos még. Egy ekkora projektnél folyamatosan várjuk az újabb partnerekkel való kapcsolatot és bármilyen együttműködésre nyitottak vagyunk, lehet, hogy majd együtt fogjuk ezt kidolgozni, de mi erre nyitottak vagyunk. Az agráriumban természetesen szeretnénk – mint ahogy mondtam – az almatermelőknek is az érdekeltségét is egy kicsit felkelteni, szeretnénk velük együttműködni. Úgyhogy az, hogy ma itt vagyunk és itt mutatjuk be a terveinket, annak egy kicsit meghatározott célja is, hogy az almatermelőkkel a kapcsolatot felépítsük

közölte Tóth Károly, a FAKT Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Versenyképes termékek

A tervek között szerepel, hogy a magyar mezőgazdaságot egy magasabb szintre emeljék a beruházásnak köszönhetően. Logisztikai szempontból választották például Bezenye és Hegyeshalom határát, a termékelosztás tekintetében ez központi területnek számít. Ha a magyar termékeket versenyképesebbé teszik, akkor a nyugati piacon nagyobb áron tudják majd eladni azokat, illetve feldolgozóüzemeket is létrehoznak majd ennek érdekében.

Helyiek jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs megyei elnöke szerint egy ilyen lehetőség biztos megélhetést jelenthet a termelőknek a jövőben, valamint megköszönte dr. Barabás László, tiszteletbeli konzul munkáját, amiért elhozta a beruházókat Nyíregyházára is.

Mi szeretnénk a gyümölcsök közül például az almát, aminek a 65 százaléka itt terem meg, de a meggynek a kétharmada is itt terem meg nálunk, ezeknek a feldolgozása vagy a telepítés elősegítésére. A paradicsom-, az uborka- és a paprikatermesztésben is nagy lehetőségek vannak, de például a savanyított káposzta is. Tehát, amiben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye járásaiban hagyományai voltak ezeknek a zöldségtermesztőknek, ilyen a burgonya is. Most úgy tűnik, hogy ezek a palettáról eltűnhetnek, de jó lehetőség lenne, ha minden járás a maga hagyományaihoz méltóan beleállna azokba a dolgokba, amiket 25–30 évvel ezelőtt végeztek

– mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke.

Hosszú távú tervek

A mintegy egymilliárd eurós mezőgazdasági projekt tervei között van, hogy 3–5 ezer hosszú távú biztonságos munkahelyet is létrehoznak és felsőoktatási intézményekkel is együttműködési megállapodást kötnek, így például a Nyíregyházi Egyetemmel is. A beruházás várhatóan jövő év közepén kezdődik és majd több ütemben készül el.