Újra kerékpárosbarát település lett Nyíregyháza
Fotó: Trifonov Éva

A díjat az önkormányzat nevében Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője vette át március 24-én Budapesten, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben tartott ünnepségen. A „Kerékpárosbarát Település” és „Kerékpárosbarát Munkahely” pályázatokhoz kapcsolódó címmel az önkormányzatok, vállalatok és közintézmények környezetbarát közlekedést támogató, azon belül is a kerékpárral történő munkába járást elősegítő intézkedéseit ismerik el.

 

Idén 14. alkalommal meghirdetett pályázaton „Haladó” kategóriában 10 település kapott elismerést, köztük Nyíregyháza – sorozatban harmadszor. Ha ehhez hozzávesszük a korábbi, 2011 és 2015 között elnyert három díjat, látható, egy városi stratégia folyamatos visszaigazolása az újabb siker. A megítélt titulust egy éven keresztül viselheti a település. A kerékpárosbarát cím alapvetően erkölcsi elismerés, amelyet azok a települések és munkahelyek nyerhetnek el, amelyek konkrét és kiemelkedő lépésekkel igyekeznek növelni a kerékpáros életmód elfogadottságát szűkebb és tágabb környezetükben egyaránt.

Reneszánszát éli a kétkerekűzés

– A biciklizés reneszánszát éli hazánkban is, a települések életében pedig különösen nagy szerepet játszik. A kerékpározást a szakpolitika és a közlekedéstudomány is kiemelten kezeli, hiszen a közlekedési rendszer fontos és nagyon hatékony eleme, fenntartható, környezettudatos, aktív és egészségmegóvó közlekedési mód. A magyar lakosság körülbelül 25 százaléka választja a kerékpárt fő közlekedési eszközként, a kétkerekűn túrázók és sportolók száma pedig megduplázódott az elmúlt időszakban. Magyarországon az utóbbi 10 évben jelentősen javultak a biciklizés feltételei, a teljes kerékpározható hálózat hossza 2030-ra megközelítheti a 15 ezer kilométert, biztonságos és kényelmes alternatívát kínálva az egyéni gépjárműhasználattal szemben. Az elmúlt öt esztendő alatt megközelítően – köszönhetően a kormányzati támogatásoknak – összesen 336 kilométernyi kerékpárút készült a NIF Zrt. (jogutódja januártól az ÉKM) beruházásában – hangzott el a budapesti díjátadón.

80 kilométeres városi hálózat

– Nem véletlen mindez, hiszen az elmúlt 12 évben kiépült egy 80 kilométeres kerékpárúthálózat, melynek nemcsak mennyisége, hanem minősége is imponáló – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a díj kapcsán dr. Kovács Ferenc polgármester. – Évek óta tudunk például Bringaváros programokat szervezni, hiszen a városrészekből be lehet jönni a központba, s össze is vannak kötve a régebbi szakaszok, ezt is sikerült megoldani. Örülök, hogy sokan használják munkába járásra, mindennapi közlekedéshez, és egyre inkább turisztikai célokra is – fogalmazott.