Újévi változások

Az új évben emelkedik a minimálbér, ez 105 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 122 ezer forintra nőtt.
Január elsejétől már más szabályok szerint számítják a táppénzt. Míg eddig, ha valaki több mint egy éve dolgozott ugyanazon a munkahelyen, akkor betegség esetén az előző évi teljes jövedelme alapján határozták meg a táppénz összegét. Ez az idő idén megfeleződik. Emellett 2015-ben már az adóbevallásban szereplő jövedelem után számítják ki a táppénzt, és a csalások visszaszorítása érdekében, átmenetileg meg is vonhatják a juttatást. Változnak a cafetériára vonatkozó szabályok is. A munkáltató ezentúl csak évi 200 ezer forintig adhat kedvezményes adóval béren kívüli juttatást. A SZÉP kártyákon azonban 450 ezer forintig jár az alacsonyabb adóteher.
Eladósodni is nehezebb lesz, legalábbis devizában. A törlesztőrészlet ezentúl nem lehet több, mint a jövedelem legfeljebb 30 százaléka. Forinthiteleknél lehet csak magasabb az arány, ott legfeljebb 60 százalék.
Januártól indul a friss házasok adókedvezménye. Az új házaspárok így havonta 5 ezer forinttal fizethetnek majd kevesebb adót akár 2 évig. Ezzel 120 ezer forintot is megtakaríthatnak.
Átalakul az autópálya-matricák rendszere is. Csütörtöktől a Budapestet elkerülő M0-ás egyes szakaszait és az autópályák bevezetőit is csak pályamatricával lehet használni. Elsejétől megyei matricát is vásárolhatnak az autósok, egy évre 5 ezer forintért.
Az újév első napján indul az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer is. A fuvarozóknak minden a szállítmányozással kapcsolatos adatot rögzíteniük kell a rendszerbe. Ezzel az áfacsalásokat akarják visszaszorítani.
A gazdaság fehérítését szolgálja a kedvezményes ÁFA kulcs kiterjesztése a sertés mellett más állatok értékesítésére is.
Januártól bővül a termékdíj. Az egyéb vegyipari termékek, mint a szappan vagy a mosószer mellett, az irodai papírok és például a művirágok is díjkötelessé válnak.
A közétkeztetés változik idén, az iskolai menzákon a kollégiumokban és a kórházakban is szigorodnak a szabályok. Eltűnnek a só- és cukortartók, száműzik a bő zsiradékban sült ételeket.

2015-től az autóbontókra is szigorúbb szabályok vonatkoznak. Eddig csak a bontott gépjárművekről kellett nyilvántartást vezetni, csütörtöktől azonban minden alkatrészt külön kell dokumentálni.
Január elsejétől viszont könnyebb lesz a szelektív hulladékgyűjtés: a szolgáltatóknak ugyanis már a háztól kell elszállítania a különválogatott szemetet. A gyűjtőszigeteket mostantól csak olyan helyeken lehet majd használni, ahol az elszállítás nem megoldható.

Szoboszlai Tibor