Újévi fogadalom volt az edzés és életmódváltás? Vajon meddig tart a kezdeti lendület?
Újévi fogadalom volt az edzés és életmódváltás? Vajon meddig tart a kezdeti lendület?

Január vége felé haladunk. Még mindig tele vannak az edzőtermek, hiszen az óév búcsúztatásakor, az új év köszöntésekor sokan azt fogadták meg: fittek, egészségesek lesznek 2020-ban és leadnak pár kilót. Vagy sokat. Ám az edzők azt tapasztalják: a legtöbb esetben nem tart sokáig a kezdeti lendület. Németh Szabolcs személyi edző azt mondja:

 

A mai napig sok újévi fogadalom köthető a „na, idén lefogyok” vagy az „idén konditerembe fogok járni” elhatározásokhoz. Az a baj ezekkel, hogy a legtöbb esetben nem a személyes egészség fejlesztés/megőrzés a mozgatórugó! Sokkal fontosabbnak tartom, hogy az egészségünk kapjon prioritást az ehhez hasonló fontos döntéseinkben! Ha egészségünk fejlesztése és megőrzése a célunk, akkor garantált a siker! A KITŰZÖTT CÉL MÁR MEGHATÁROZZA A SIKERT VAGY A KUDARCOT.

Vajon meddig tart a lelkesedés és mi van a motivációval?

 

Az én személyes tapasztalatom az, hogy a kezdeti lelkesedések fenntartása, leginkább sikerélményhez köthető. Ebben van óriási felelősége a szakembereknek/személyi edzőknek. Úgy gondolom, ha sikerült reálisan kitűzni az egyéni célokat és az ahhoz vezető utat alaposan megtervezni, akkor garantált a hosszútávú fejlődés, változás és a hozzá köthető siker is. Ezen túl türelmesnek kell lennünk és tudatosítani magunkban, hogy a változás és a siker nem egy csettintéssel érhetők el és a szükséges életmódbeli változtatásokat a mindennapjainkba kell építeni. A mottó itt az: Változtass, hogy változhass!

A kezdőknek azt tanácsolja Szabolcs is: próbálják meg észrevenni a pozitív változásokat – akár azt, hogy pár hét után már többet és jobban bír a testük, nem fáradnak el hamar, az állóképességük fejlődik. Ez igazán motiváló tud lenni! Németh Szabolcs személyi edzőként a táplálkozás minőségére és gyakoriságára is felhívja a figyelmet.

 

A mozgás elengedhetetlen a változáshoz, ám ne feledjük, hogy egyéb életvezetési szokásaink is nagyban befolyásolják a változás mértékét, tartósságát. Oda kell figyelnünk a céljainknak megfelelő táplálkozási szokások kialakítására és a regenerálódásunk minőségére is. Ennek megfelelően igyekezzünk olyan szakembert felkeresni, aki több oldalról képes támogatni minket a minőségibb életünk kialakításában!

 

 

Szerző: Rutkai

Fotók: Gáll Tamás