Újból időutazás a Bencs Villában

Hogy lehet az, hogy bizonyos dallamok belemásznak a fülünkbe, aztán egész nap dúdoljuk azokat? Ha akarjuk, ha nem.
Büszke lenne a kis Veréb, azaz Edith Piaf, ha tapasztalná, hogy manapság, 2015-ben is köztudatban vannak a slágerei, rendre műsorra tűzik azokat a zenés programokban. Valljuk be, rajongunk a francia sanzonokért. A Padam, a Mylord és a „társai” mostanság is hatnak. Nem csupán a nyelv dallamossága miatt. Benne van ezekben a dalokban maga a sanzonkirálynő, egész csodálatos-szerencsétlen élete, szerelme(i), mindaz, ami a 142 centi magas és 40 kilós művészt világhírűvé tette.

EGYÜTT ÉNEKEL VELE A PUBLIKUM

Piaf sikerével, máig tartó népszerűségével tisztában van Jérome Daulin is, aki – bár Párizs mellett született – évek óta Nyíregyházán él. Hogy mivel foglalkozik? Költői a kérdés... Énekel. Mit? Természetesen francia sanzonokat. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rockot is, de nem az teszi igazán sikeressé a megyeszékhelyen. Zenés estjein rendre telt ház várja. A publikum együtt énekli vele az örökzöldek refrénjét, hullámzik és tapsol. A jóképű, loboncos hajú és irigylésre méltóan laza fiatalember pedig élvezi a nemzetének, országának és a 47 évesen eltávozott idolnak járó jogos rajongást és tiszteletet. Bevallottan szeret Magyarországon élni. Ezt még értjük. Azt viszont kevésbé, amivel indokolja érzéseit. Szerinte ugyanis stresszmentes itt az élet! Nos, a koncertjein biztosan… Szinte átragad a hallgatóságra az előadó kötetlen stílusa, spontán megnyilvánulásai, akadozó magyarsággal szőtt szövegei. A közönség Jerome lábainál hever. Vissza-visszatapsolja. És neki nincs ellenére a vastapssal vegyített ráadás.

FRANCIA ÉNEKES MAGYAR „SEGÍTŐKKEL”

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a „gall kakas” nem egyedül áll ám a nagyérdemű elé. Egy jó torkú kakas mellett ott kóricálnak – hála Nyíregyháza színes zenei életének – a hegedű és zongora mesterei, Suhanyecz Viktória és Takács Julianna. A Vikár Sándor Zeneiskola méltán elismert tanárai a kezdetektől hűséges kísérői a francia vendégművésznek. Élőzenés koncertjeiket összehozni szinte a csodával határos teljesítmény, ha belegondolunk, hogy a hölgyek a tanítás mellett a város kulturális nyüzsgésének nagyon aktív alakítói. Szereplői a Kodály Zoltán Általános Iskola, az alma materük, a Bencs Villa vagy a városi szervezésű komoly- és könnyűzenei koncerteknek, a megyei könyvtár, a levéltár vagy a múzeum ünnepi műsorainak, tagjai különböző együtteseknek, de a színházi zenekari ároktól sem idegenkednek.
Újabban Dömötör Sándor szíve is együtt dobog a formáció tagjaiéval, legalábbis addig, míg a háttérben dobol. A városszerte ismert, évtizedek óta neves zenész sem panaszkodhat a foglalkoztatottságra, hisz igen nehéz időpontot egyeztetni vele a célból, hogy biztosítsa a koncertek ritmusalapját, ellenállhatatlan mosolyával járuljon hozzá az amúgy is szemrevaló színpadképhez.

X-FAKTOROS SZTÁRVENDÉG

Legközelebb január 27-én láthatja-hallhatja újra a csapatot a sanzonrajongó közönség, amikor is a Sóstói úti Bencs Villában, a város vendégházában lépnek az érdeklődők elé. Ha hinni lehet az előrejelzéseknek, még egy meglepetés szereplővel is bővül arra az estre a felállás, hisz Torma Kata búgó hangja színesíti majd a repertoárt (az X-Faktor című televíziós műsorból ismert a hölgy neve).
A 17 órakor kezdődő koncertre a belépés díjtalan ugyan, de mivel a helyfoglalás időrendben történik, érdemes korábban érkezni.