Újabb vakcinaszállítmány érkezett – Kétfajta oltóanyagot kapott a megye
Fotó: Illusztráció

Kedden újabb négyszáz darab oltóanyag érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A mostani szállítmány Moderna és AstraZeneca vakcinákat tartalmazott, ezeket egyrészt a háziorvosok, másrészt a kórházak fogják megkapni.

Pontban reggel nyolc órakor megérkezett a vakcinákat szállító kisbusz Nyíregyházára, a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályára. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe újabb adag oltóanyag érkezett. Román István kormánymegbízott úr az oltási munkacsoport egyeztetése után válaszolt kérdéseinkre.

„Minden héten, rendszeresen találkozunk azokkal a szakemberekkel, akik tagjai a munkacsoportnak és itt születnek döntések a megyébe érkező vakcinák sorsáról. Ahogy haladunk előre az időben, egyre több és több szervezési feladat adódik, szerencsére már ötféle vakcinával is lehet oltani és ennek megfelelően szoktuk átbeszélni a szervezési feladatokat a kórházzal, a háziorvosok képviselőivel és természetesen a népegészségügyi szakemberekkel” – mondta a kormánymegbízott.

Fontos az együttműködés

Ahhoz, hogy gördülékenyen haladjon a munka, fontos az együttműködés, szerencsére ez a megyében adott – tette hozzá Román István. Abban is egyetértenek, hogy a vakcinákat minél hamarabb be kell adni a lakosságnak, természetesen mind az ötfajta oltóanyag hatásos, az esetleges alapbetegségek miatt azonban a kormánymegbízott azt javasolja, mindenki konzultáljon a saját háziorvosával. Az oltási kedv egyre nagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, a szakemberek azt látják, azok is regisztrálnak, akik korábban valamiért nem akartak.

Újabb szállítmány

„A mai napon újabb szállítmány érkezett megyénkbe, Moderna, illetve AstraZeneca oltóanyagok, több mint 400 darab, amelyet több helyen fogunk kiosztani. A Moderna vakcinákat a járásokon keresztül a háziorvosok kapják meg, akik A oltásként használják, illetve a szociális otthonok  befejezhetik a B oltásokat a Modernával azoknál, akik már eddig megkapták az első oltást. Az AstraZenecánál van egy kis változás, nem a háziorvosok fogják megkapni, hanem a kórházak, akik egy táblázat alapján besorolják az embereket, majd SMS-ben fogják megkapni a behívásukat” – mondta dr. Szabó Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

A háziorvosok továbbra is meghatározott listák alapján, krónikus betegségek és a meghatározott korcsoportok szerint sorolják be a pácienseiket és telefonon értesítik azokat, akiket oltásra várnak a rendelőkbe.